Излезе финалната стабилна версия на Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition. Линкове за сваляне.

0
46
Излезе финалната стабилна версия на Linux Mint 18.1


Днес излезе стабилното финално издание на Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition и ISO имиджите са налични за сваляне за всички.

В анонса си Clement Lefebvre казва:

„Linux Mint 18.1 е дистрибуция с удължена поддръжка, която е до 2021-ва година. Тя идва с обновен софтуер и много нови функции, за да направи използването на вашия десктоп още по-удобно. Тази нова версия на Linux Mint съдържа множество подобрения“.

В Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition излиза малко след последната бета на 16-ти януари, като предоставя на потребителите много вълнуващи нови функции и подобрения, както ви съобщихме по-рано.

Има промени при ъпдейт мениджъра, където вече е налична нова колона, която показва откъде идва конкретния ъпдейт и неговия произход, като потребителите могат да видят вече и версията му от Help->About, Software Sources получава поддръжка за anycast IP глобални миръри, списъците с промени вече се кешират и се свалят само когато има нужда от това, новите версии на Linux Kernel се сортират по нов начин, добавени са нови тапети и още.

Също така във финалната версия се използва и LTS изданието на KDE Plasma 5.8. Тази версия е с удължена поддръжка и разработчиците при нея се стремят основно към стабилност и бързодействие.

Финалното стабилно издание е базирано на Ubuntu 16.04 LTS, както и другите разновидности с Cinnamon и MATE, версия на Linux Kernel 4.4 и linux-firmware 1.157.5.

В анонса специално се обръща внимание на пълната UEFI поддръжка, но с уточнението, че това важи само за x64 битовото издание на дистрибуцията. x86 битовото издание може да буутва само от BIOS.

В анонса също така е обърнато внимание на някои проблеми, които биха могли да изникнат. Например, ако сте с много ниска резолюция, някои прозорци може да не се събират на екрана. В такъв случай със задържането на бутона Alt можете да хванете, която и да е част от екрана и да я местите през екрана.

Дадена е и възможност за инсталиране на мултимедийните кодеци без нуждата от интернет. Пакетът обаче предварително трябва да се дръпне от интернет като само трябва да буутнете от исо на Linxu Mint и в жив режим да напишете в терминал apt download mint-meta-codecs.

Прочетете още:  SpaceX прати Linux суперкомпютър в космоса

Това ще създаде архив с име „mint-meta-codecs.tgz“, от който можете да инсталирате кодеците на всеки един компютър без връзка с Мрежата. Просто трябва да го разархивирате и да изпълните ./install.sh или sudo dpkg -i *.deb, докато сте вътре в директорията на разархивирания архив.

Помислено е и за потребителите, които имат процесори без PAE поддръжка (non-PAE CPU). Те просто трябва да изберат опицята Start Linux Mint with PAE forced от буут менюто.

Посочено е и решение на евентуален проблем с ASRock Skylake дънни платки. При тях понякога се получава проблем, при който кернелът флуудва /var/log/syslog със съобщения и не спира, докато не се напълни дискът.

Проблемът е лесно отстраним, като трябва само да се отвори файлът rc.local с администраторски права, което става просто с командата gksu xed /etc/rc.local и се добави този ред – echo ‘disable’ > /sys/firmware/acpi/interrupts/gpe6F.

Както и в другите издания, разработчиците от Linux Mint предоставят на потребителите автоматично инсталиране на Prime, което позволява на лаптоп потребителите лесно да превключват между своята вградена Intel карта и външната Nvidia карта. От тях се иска чисто и просто да инсталират драйвъра от драйвър мениджъра. Всичко друго се инсталира и конфигурира автоматично.

За пълен списък с промените можете да погледнете в официалния анонс.

Потребителите, които до момента са използвали Linux Mint KDE 18 могат да ъпгрейднат по много лесен начин, следвайки стъпките тук.

Потребителите, които са инсталирали бета версията на Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition, просто трябва да ъпдейтнат системите си от Update Manager и ще получат последната стабилна версия.

За останалите потребители, които тепърва ще инсталират или просто ще сменят дистрибуцията, могат да изтеглят образите от официалната страница на проекта или оттук:

Download: Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition x86

Download: Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition x64

0/5 (0 Reviews)