Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.5

0
106
Linxu Kernel ядро

Тук е финалната версия на Linux Kernel 5.5, която идва с множество подобрения.

Въпреки съмненията на Линус Торвалдс, че това издание може да бъде удължено с RC8, това не се случи и на разположението на потребителите тук е финалната версия на Linux Kernel 5.5 с кодово наименование „Kleptomaniac Octopus“, която идва с множество поправки, хардуерна поддръжка и различни подобрения.

Тази седмица беше много спокойна и въпреки че имахме късна мрежова актуализация с (предимно iwl wireless) мрежови драйвър и поправки при зареждането на netfilter модула, Дейвид не мислеше за издаването на още едно RC издание. Извън това наистина беше много спокойно – имаше и актуализация на panfrost драйвъра, но отново – наистина нямаше смисъл заради тези актуализации да забавяме финалното издание с още една седмица“, казва Торвалдс в анонса.

В новата версия на Linux Kernel 5.5 намираме F2FS поправки, подобрения при exFAT, добавен е нов HMEM драйвър, различни актуализации при процесорните микрокодове, добавена е поддръжка за индивидуално превключване на ASPM състоянията за пестене на енергия, различни Thunderbolt подобрения, нови драйвъри за Logitech клавиатури като G15 и G510, подобрения при управлението на енергията за USB при Intel Ice Lake.

Добавена е Wake-On-Voice функция за някои модели Chromebook, преработен е кодът на AMD IOMMU драйвъра, поправен е проблем, при който виртуалните машини при Microsoft Hyper-V не можеха да хибернират, подобрена е системата за ъпдейт на ядрото в реално време (livepatching), която вече следи състоянието на системата, Crypto подобрения, които ще позволят на WireGuard да се появи във версия на ядрото 5.6, добавен е нов WFX WiFi драйвър за Silicon Labs WF200 ASIC и още хиляди промени.

Прочетете още:  Flower game Linux DXVK Wine

Днес merge прозорецът за Linux Kernel 5.6 вече е отворен и Торвалдс казва, че вече има чакащи няколко промени. Това издание също ще бъде много вълнуващо, защото ще дойде с поддръжка за USB 4.0, WireGuard, поддръжка за много нов хардуер, различни мрежови оптимизации и др.

5/5 (3 Reviews)