Излезе финалната версия на Wine 5.0

0
63
Wine Linux игри

Финалната версия на Wine 5.0 е тук с много подобрения и безброй поправки.

Разработчиците на Wine пуснаха финалната версия на Wine 5.0, която идва с безброй поправки на проблеми и подобрения в много компоненти. Версията е обичайното годишно издание според разписанието и съдържа в себе си над 7400 промени.

В Wine 5.0 освен всички направени подобрения и поправки са добавени и поддръжка за Vulkan 1.1, XAudio2 реимплементация, вградени модули в PE формат, поддръжка за повече от един монитор.

Това издание е посветено на Józef Kucia, който загина през миналата година при инцидент на 30 годишна възраст. Józef беше един от големите участници в проекта Wine в сферата на Direct3D имплементацията и шеф на vkd3d проекта. От екипа съобщават, че неговата доброта и умения липсват на всички тях.

Wine 5.0 е още една голяма стъпка за това потребителите на Linux и macOS да могат да използват Windows приложения и да играят Windows игри, като в усилията са обединени както екипът на Wine, така и Valve и CodeWeavers.

Имплементирането на нови функции като FAudio, поддръжка за Vulkan, а също така и благодарение на проекта DXVK, вече е възможно да се играят над 90% от Windows заглавията, като някои дори работят по-добре, отколкото на Windows.

Следващата голяма версия Wine 6.0 се очаква да излезе в началото на 2021-а година, като дотогава както обикновено ще следват двуседмични издания в разработка.

С всички промени, които са направени между изданията 4.0 и 5.0 можете да се запознаете от нашите редовни анонси или от страницата на проекта.

Прочетете още:  Кодовото наименование на Ubuntu 19.10 е наполовина разкрито
5/5 (1 Review)