Излезе Flatpak 1.6.2 с поправка за регресия

0
76

Тук е следващата версия на Flatpak 1.6.2, която идва с важна поправка на регресия.

Разработчиците на Flatpak обявиха второто малко издание от серията 1.6, което идва с важна поправка на регресия, появила се от миналите издания.

Flatpak представлява технология от следващо поколение за създаване и разпространение на десктоп приложения за Linux в изолирана среда. Предимствата на Flatpak се състоят в това, че изолираната среда осигурява изключително висока сигурност, позволява стартирането и използването на едно и също приложение от различни версии, а също така в пакета се състоят всички необходими компоненти, което позволява стартирането на приложението при най-различни дистрибуции.

При Flatpak 1.6.2 е поправена сериозната регресия при която OSTree с по-стари версии от 1.6.2 може да загуби делта поддръжката си, което води до изпълнение на пълните OSTree операции. Делта поддръжката позволява използването само на пакети, които са променени, без да се налага изпълнението на всички необходими компоненти наново.

Поради регресията обаче се налага изпълнение на пълните OSTree операции, което води до изключително бавни Flatpak инсталации от Flathub. С излизането на Flatpak 1.6.2 обаче този проблем е поправен и вече позволява използването на делта поддръжката вместо на пълните OSTree операции, което води и до много по-бързи времена за инсталиране.

Допълнително при Flatpak 1.6.2 е забранено стартирането с администраторски права (sudo) поради някои проблеми, актуализирани са преводите, поправено е компилирането със стари версии на Glibc, актуализирана е документацията.

Повече подробности относно Flatpak 1.6.2 можете да намерите в страницата на проекта в GitHub.

5/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.7 RC5 с повече промени, но нищо тревожно