Излезе GIMP 2.10.4

0
73
GIMP

Разработчиците на мощния софтуер за обработка на изображения с отворен код GIMP обявиха наличността на четвъртата стабилна версия от серията 2.10 за Linux. GIMP е кросплатформен и е наличен за Linux, Windows и macOS, но към момента GIMP 2.10.4 е наличен само за Linux.

Освен традиционното поправяне на различни бъгове, в GIMP 2.10.4 има и някои нови функции. Добавена е поддръжка за асинхронно зареждане на шрифтовете. Това позволява повече да не се чака зареждането им при стартиране на приложението и замръзване на интерфейса, където при премахване или добавяне на нови щрифтове се налага fontconfig да ребилдне кеша. Това е забавяне, от което най-много страдат Windows и macOS.

Улеснено е използването на инструмента за изправяне на хоризонта. Когато хоризонтът не е прав се налага GIMP да изчисли ъгъла на завъртане, който се определяше ръчно. Сега е премахната нуждата ъгълът да се променя ръчно и Measure tool извършва това автоматично.

Излезе GIMP 2.10.4 5

В Dashboard са добавени някои нови функции като индикатори за наблюдение на използваните компютърни ресурси, фина настройка за използване на swap и кеша, Swap групата вече има полета “read” и “written” полета, които показват общото количество прочетени и написани данни в swap, подобрен е swap индикаторът за заетост и пр.

Излезе GIMP 2.10.4 6

Подобрена е поддръжката на файловете с формат PSD, в GEGL е подобрена операцията Recursive Transform, което позволява прилагането на няколко трансформации по едно и също време, добавена е нова Selective Hue-Saturation операция, поправени са различни проблеми при Pixelize операцията, добавени са подобрения при babl-palette кода, шрифтовете вече могат да бъдат тагвани и още много.

Прочетете още:  GNOME Disks ще получи възможност за оразмеряване и поправка на дялове

Разработчиците съобщават, че вече са налични бета билдове за macOS, но все още има различни проблеми и ще се разчита и на помощта на потребителите, които е желателно да съобщават за различни бъгове. Работи се усилено и по преминаването към GTK3, но има много странични ефекти при миграцията, които изскачат постоянно и засега разработчиците не могат да дадат краен срок кога процесът ще бъде изцяло приключен.

Също така е съживен и остарелият субпроект gimp-data-extras, който се използва за запазване на Alpha-to-Logo скриптовете. Той беше премахнат от версия 2.10 поради лошо качество на изображенията, но липсва на някои потребители и сега разработчиците го възраждат отново, давайки лесен начин за добавянето му. Те само трябва да свалят gimp-data-extras v2.0.4, да разархивират архива, да копират всички .scm файлове от папка scripts в локалната папка scripts на GIMP.

Повече можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)