Излезе GNOME 3.32: “Taipei” с множество промени и подобрения

0
41
Излезе GNOME 3.32: “Taipei” с множество промени и подобрения

Разработчиците на Linux графичната среда GNOME обявиха наличността на най-новата стабилна версия 3.32: “Taipei”, която е резултат от 6 месеца усилен труд и съдържа в себе си множество подобрения и поправки с общо 26438 промени.

Първото, което потребителите ще забележат при новата версия е, че GNOME 3.32 идва с подобрен външен вид, интерфейсът е по-жив, което е постигнато с подобрена цветова палитра, подобрени са бутоните и плъзгачите, които изглеждат по-добре и имат още по-модерен облик, подобрения търпят и иконите, които използват същата цветова палитра като потребителския интерфейс и са преработени основно.

При GNOME 3.32 е добавена една от най-желаните напоследък функции, а именнно Fractional Scaling. Функцията е налична експериментално и включва няколко fractional стойности, които предоставят високо визуално качество на всякакви дисплеи.

Поради причината, че Fractional Scaling е още в експериментален стадий, потребителите, които искат да я използват ще трябва сами да добавят scale-monitor-framebuffer към gsettings key org.gnome.mutter.experimental-features. Веднъж добавена тази стойност, Fractional Scaling ще е достъпен в Display секцията на настройките.

В новата версия са налични и подобрения в GNOME Desktop, които носят повишение при кадрите в секунда, което води до по-плавни и бързи анимации, икони и панел. Търсенето в много GNOME приложения също е забързано значително благодарение на големи подобрения в GNOME search базата данни.

Излезе GNOME 3.32: “Taipei” с множество промени и подобрения 9

При Settings е добавен нов „Application Permissions“ панел, който показва ресурсите и правата за различни приложения, включително и инсталираните Flatpak приложения. Потребителите получават възможност да дадат права за определени ресурси, когато те са изискани от конкретно приложение.

Температурата на Night Light режима вече може да се настройва към по-топли или по-студени тонове, а настройките на звука (Sound settings) получават нов дизайн, който позволява по-интуитивно разполагане на опциите, а също така и вертикална подредба на елементите.

Излезе GNOME 3.32: “Taipei” с множество промени и подобрения 10

GNOME Software получава подобрено управление на приложенията от многобройни източници, като например Flatpak и официалните хранилища на Linux дистрибуцията. В детайлите на Flatpak приложенията вече се съдържат правата, които са необходими, което дава един по-добър поглед на потребителите върху това какви данни има нужда от достъп софтуерът. Прегледът на приложенията също е забързан значително и това става благодарение на нова XML parsing библиотека, използвана за зареждане на AppStream данни.

Излезе GNOME 3.32: “Taipei” с множество промени и подобрения 11

GNOME Web бива подобрен с добавянето на режим за автоматизация, което позволява контролирането на приложения посредством WebDriver. Тъчпад потребителите вече могат да използват още повече жестове докато сърфират в интернет, а Reader режимът получава подобрения под формата на подобрен стил и персонализирани настройки.

Излезе GNOME 3.32: “Taipei” с множество промени и подобрения 12

При GNOME 3.32: “Taipei” има още подобрения при Files, GNOME Boxes, при които се прави опит за разрешаване на 3D ускорение за виртуални машини, както за гост, така и за хост, което ще доведе до по-добро представяне при приложения като игри и видео редактори, подобрено е представянето на Google Drive, особено за директории с голямо колчество от файлове и още.

Прочетете още:  Samsung смятат да свалят цените на SSD почти до тези на HDD до четири години

Всички промени при GNOME 3.32: “Taipei” можете да разгледате в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)