Излезе GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още

0
61
GNOME GTK

Тук е GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още най-различни новости. Вижте какви.

Точно по разписание, както ви съобщихме вчера, тук е поредното стабилно издание на Linux графичната среда GNOME 3.36 „Gresik“, което е резултат от шестмесечните усилия на разработчиците на проекта.

Новата версия идва с множество промени, подобрения и повишена производителност. Направени са зашеметяващите 24434 промени от близо 780 участници в проекта.

Матиас Класен от Red Hat направи официалния анонс, в който покрива една съвсем малка част от новостите.

Това издание идва с нов лок скрийн и ново приложение за управление на шел разширенията заедно с други новости. Още веднъж – шелът получи множество подобрния при бързодействието.

Подобренията при основните GNOME приложения включват по-добра поддръжка за metered връзки и родителски контрол в GNOME Software, нов дизайн на асистента за първоначални настройки, преработен дизайн на часовниците и още много“, казва Матиас Класен.

Както се споменава и по-горе, налично е ново приложение за управление на разширенията на GNOME shell, наречено Extensions. Това приложение се грижи за актуализирането на разширенията, конфигурирането на настройките и премахването или спирането на нежеланите разширения.

Излезе GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още

При нотификациите е добавен нов бутон „Do Not Disturb“. Когато този бутон е активиран, всички нотификации биват скрити и няма да се покажат, докато бутонът не бъде изключен.

Излезе GNOME 3.36

Разработчиците съобщават, че са хвърлени много усилия за подобряване на дизайна на лок скрийна и неговото отключване и вписване. Като резултат от тези усилия сега лок скрийнът е по-лесен за използване, по-функционален е и изглежда по-семпло и елегантно.

Излезе GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още 1

При десктопа GNOME Shell получава множество функционални и визуални подобрения. При GNOME 3.36 системните диалози, които изискват парола вече имат възможност за показване на паролата чрез натискане на икона под формата на око, реорганизирани са опциите за отписване и гасене, като е добавена и видима Suspend опция.

В голямата си част системните диалози са с подобрен дизайн, който ги прави по-консистентни и по-четими, папките при application overview вече могат да бъдат преименувани, целият интерфейс е подобрен значително.

Прочетете още:  BeagleBoard AI идва по подразбиране с Debian Linux

Приложението Software сега автоматично засича metered мрежите и ако засече подобна мрежа, спира актуализациите, за да се намали потреблението.

Settings също получава множество подобрения като нова подредба на секциите, което ги прави по-лесни и по-бързи за навигиране, user и about секциите получават преработка на дизайна, като получават по-добра формулировка и правят промяната на настройките по-лесна, секцията за поверителност вече предоставя списък с приложения, на които е гарантиран достъп до локални услуги, камера и микрофон, като се дава възможност настройването на достъпа на всяко едно приложение поотделно.

Излезе GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още 2

При GNOME 3.36 асистентът за първоначални насторйки вече дава възможност за настройване на потребител с родителски контрол, като в резултат на това вече има страница с настройки, откъдето може да се задава разрешаване или отказване на достъп до различни приложения софтуер.

Уеб браузърът Web сега вече може да зарежда PDF файлове директно в прозореца на браузъра, а интерфейсът му е подобрен още повече, като сега той е лесно използваем и на по-малки дисплеи. Също така е добавена и тъмна тема, която може да се използва в синхрон с тъмните теми за десктопа.

Приложението Boxes получава ръководство при първоначално пускане, от което потребителите могат да се запознаят с различните функции при работата с виртуални машини. Добавен е нов асистент за създаване на виртуални машини, който позволява задаването на определен брой процесорни ядра за всяка отделна машина. Добавено е и поддръжка за стартиране в UEFI режим.

Допълнително са наличини подобрения като възможност за директно вписване при услугите Last.fm или ListenBrainz директно от GNOME Music, напълно подновен дизайн на часовниците, които получават респонсив дизайн, което ги прави удобни при използването на малки дисплеи, Music получава подобрена поддръжка за сваляне на обложки за музикални албуми, потребителите на затворения драйвър на NVIDIA вече могат да стартират лесно приложение с външна видео карта от менюто „Launch on Discrete GPU“, актуализирана е остараля документация и още.

С всички новости и промени при GNOME 3.36можете да се запознаете тук.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments