Излезе GNOME Shell 3.35.3 с NVIDIA Driver Offloading и още много поправки

0
69
GNOME GTK

Тук е GNOME Shell 3.35.3, който идва с NVIDIA Driver Offloading и множество поправки на различни компоненти.

Разработчиците на Linux графичната среда GNOME предоставиха на потребителите новите версии на GNOME Shell 3.35.3 и Mutter 3.35.3 по пътя към следващата голяма версия 3.36, която се очаква да излезе през март тази година.

Като една от най-значимите промени при GNOME Shell 3.35.3 трябва да споменем наличието на поддръжка за стартирането на приложения на вторична видео карта при затворените драйвъри на NVIDIA (NVIDIA Driver Offloading). Този switcheroo-control код работи добре при драйвърите с отворен код от доста време и сега беше добавен и към драйвърите на NVIDIA, които са със затворен код.

Поддръжката е налична както и досега в контекстното меню като „launch on discrete GPU“. Функцията разчита на VGA_Switcheroo в Linux ядрото за поддръжка на повече от една видео карта. добавянето на NVIDIA видео картите е благодарение на разработчика Bastien Nocera и някои други разработчици, които са подобрили switcheroo-control кода и са подобрили D-Bus API управлението за превключване между видео картите.

Сред другите промени при GNOME Shell 3.35.3 виждаме добавена поддръжка за standalone билдовете на GNOME Extensions инструмента, extension-tool вече не възприема като грешка липсващия .js handler, вече не се позволяват top bar менюта без top bar, добавен е PasswordEntry уиджит и различни други поправки и почиствания.

При композитния мениджър Mutter 3.35.3 е поправено записването на прозорци при използването на HiDPI, clipping rectangles вече се извършват паралелно, още повече cogl API почиствания, поправен е най-горният пиксел в ляво, който не беше чувствителен към кликове на мишката, поправена е стойността при pinch gesture събитието и различни други поправки.

Прочетете още:  Linux дистрибуцията Fedora вече може да бъде стартирана и използвана на Chromebook

Първата бета версия на GNOME 3.36 (3.35.90) се очаква в началото на февруари, а след това ще излезе и втората бета, последвана от RC издание. Ако всичко върви по план, то финалната версия GNOME 3.36.0 ще излезе на 11-и март.

Повече подробности за промените около GNOME Shell 3.35.3 и Mutter 3.35.3 можете да намерите тук и тук.

5/5 (1 Review)