Излезе Google Chrome 74. Предлага тъмен режим за Windows

0
940
Google Chrome

От Google публикуваха най-новата версия на своя интернет браузър Google Chrome 74.0.3729.108, която идва с различни новости и подобрения, но акцентът, който поставят от компанията е върху новият тъмен режим, който се предлага за Windows. В новата версия е заменена функцията Data Saver с Lite Mode за Chrome при Android и са налични различни подобрения по сигурността.

Потребителите на macOS вече се сдобиха с тъмен режим при Google Chrome още с версия 73, а сега той е наличен и за Windows потребителите. Тук е важно да се спомене обаче, че както при macOS, така и при Windows няма опция за пускането на този режим, а потребителите трябва да сменят темата на цялата операционна система.

Може би това ще е доста смущаващо за някои потребители, защото ако искате да пуснете тъмен режим само за браузъра, това не е възможно. Не можете да променяте темата независимо от останалата част на операционната система и ако преминете на светла тема, то браузърът също автоматично ще превключи в светъл режим.

С идването на Chrome 74 при Android също има съществена промяна. Функцията Data Saver е заменена с Lite Mode. Това е нов режим, който съхранява информация по специален начин и води до по-бързото зареждане на уеб страниците.

Засега точните разлики между Data Saver и Lite Mode не са известни, както не е и известен принципът на работа на новата функция, но от Google обещават в блог пост в скоро време да ги публикуват в детайли. Трябва да се има предвид, че Data Saver е функция, която се предлага само за Android.

Излезе Google Chrome 74. Предлага тъмен режим за Windows 5

Предлага се и намаляване на движението в интернет страниците, което се очертава като сериозен проблем за някои потребители. Добавена е функцията „remove animations“, с която ще се спира нежеланото движение. Повече за тази функция можете да видите в този блог пост.

Излезе Google Chrome 74. Предлага тъмен режим за Windows 6

Относно подобренията при сигурността от Google са имплементирали така наречените „drive-by downloads in sandboxed iframes“, което е много използван начин за разпространяване на малуер за заразяване на машините на потребителите. Оттук насетне потребителите ще трябва сами да кликнат при такъв тип сваляния и те няма да започват автоматично.

Прочетете още:  Windows 10 Creators Update вече е RTM

Chrome 74 също така ще спира страници, които се опитват да отварят изскачащи прозорци. Това се осъществява със забраняването на използването на window.open() API за отваряне на нова страница по време на нейното затваряне. Това беше използвано дълго време от некоректни рекламодатели и кибер престъпници и от Google от доста време насам водеха битка срещу нелоялната практика. Сега вече тя ще бъде блокирана по подразбиране.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments