Излезе LibreOffice 5.4 със забележителни промени (видео)

0
20
LibreOffice


Излезе нова версия на безплатния и мощен офис пакет с отворен код LibreOffice 5.4 за Windows, Linux и macOS. Версия 5.4 идва с множество подобрения и нови функции при всеки един модул.

Поредната голяма версия на LibreOffice 5.4 е последната от 5.х серията, което означава, че следващата версия вече ще е от серията 6.х, за която разработчиците обещават, че ще се актуализира автоматично при Linux.

Една от главните възможности на LibreOffice, която го прави предпочитан от множество потребители и корпорации е възможността да отваря документи, които са създадени с офис пакета Microsoft Office.

Във версия 5.4 се съобщава за подобрение при съвместимостта с документите, създадени с Microsoft Office, което винаги е било приоритет на проекта, за да могат да предоставят достойна алтернатива на офис решението на Майкрософт, което е със затворен код и това значително затруднява не само разработчиците на LibreOffice, но и на всички други подобни проекти.

И това не е всичко – сега LibreOffice създава много по-малки .docx (OODML) файлове, в сравнение с Microsoft Office. Форматът .docx е затворен формат на Майкрософт, но въпреки това LibreOffice вече се справя по-добре с него, отколкото собствения продукт на Редмънд. Сега вече .docx файловете, създадени с LibreOffice 5.4, могат да са с до 90% по-малки от същите файлове, които са създадени в Microsoft Office.

При LibreOffice Writer, който е алтернативата на Word, се забелязва добавяне на възможност за създаване на водни знаци към докментите, внасяне на AutoText от Microsoft Word DOTM чернови, нова секция Edit Section, която е добавена към контекстното меню, нови „Footnotes and Endnotes“, нова лента с инструменти за форматиране, подменю със стилове и пр.

Прочетете още:  Mesa 18.0.1 скоро ще е тук. Вижте какво ново

При Calc, който е алтернативата на Microsoft Excel, са добавени обстоятелствени правила за форматиране, които могат да бъдат сменяни от нови бутони нагоре и надолу, добавени са нови субформати, възможност за скриване и показване на всички коментари, която действа само на текущия избран документ, добавени нови формати за въвеждане на дата, pivot таблици и още.

Impress, алтернативата на Microsoft Powerpoint, също получава промени като нова клавишна комбинация Ctrl+M за добавяне на нов слайд, възможност за запазване на предишни параметри, възможност за фрактални ъгли и дублиране на диалоговия прозорец с клавишна комбинация Shift+F3.

Има и различни подобрения и при другите модули, както и базирана на RYB модела стандартна цветова палитра, възможност за подписване на документи OpenPGP ключове при Linux, подобрено импортиране на PDF документи, множество нови контекстни менюта и др.

Пълния списък с всички промени можете да разгледате в официалния анонс.

Можете да свалите LibreOffice 5.4 за Linux, Windows и macOS от нашия сайт или от официалната страница на проекта.

LibreOffice 5.4 също така се предоставя и под формата на Flatpak за Linux.

0/5 (0 Reviews)