Излезе LibreOffice 6.4 с множество поправки и подобрена бързина

0
106
LibreOffice

Офис пакетът LibreOffice 6.4 е тук с по-бързо представяне и поправени важни проблеми.

Излезе най-новата версия на безплатния кросплатформен офис пакет с отворен код LibreOffice 6.4, който се предлага за Linux, Windows и macOS. Интересното при новото издание е, че разработчиците са се фокусирали почти напълно върху бързината и в резултат на това LibreOffice вече е много по-бърз при всички операции и най-вече при отваряне и запазване на таблици (spreadsheets) и презентации.

The Document Foundation обявява официалната наличност на LibreOffice 6.4 – ново голямо издание, което предоставя подобрена бързина, особено при отваряне и запазване на таблици и презентации, а също така предоставя и отлична съвместимост с DOCX, XLSX и PPTX файловите формати“, се казва в анонса.

Относно съвместимостта с документите, създадени с Microsoft Office разработчиците на LibreOffice казват, че тя вече е почти перфектна. Някои потребители може би се чудят защо е толкова трудно да се постигне 100% съвместимост, но това е поради факта, че файловите формати на Майкрософт са затворени и единственият начин да се постигне съвместимост е чрез обратно инженерство, което е изключително трудна и времеемка задача.

Сред другите интересни промени при LibreOffice 6.4 виждаме добавен QR код генератор, чиито създадени кодове могат да бъдат внесени в документите, поддръжка за експорт на Calc файлове в единичен PDF файл, нова функция Automatic Redaction, която позволява скриването на чувствителна информация, системата за помощ вече предлага по-коректни резултати и работи по-бързо като цяло.

При модула Writer е добавен Table панел в страничния панел, добавена е поддръжка за отбелязване на коментарите като решени, функциите Paste, Copy и Cut при таблиците са подобрени, като е добавена и нова специална опция за поставяне „Paste as Nested Table“.

Прочетете още:  TUXEDO Computers пускат Linux контролен център за системите им

При Impress и Draw е добавена нова функция в Shape менюто, наречена Consolidate Text, която комбинира много избрани текстови кутии в една, което е полезно при импортирането на PDF, при който текстът е разделен на множество кутии, подобрено е онлайн управлението и още.

Всички промени при LibreOffice 6.4 можете да проследите в официалния списък с промените тук.

5/5 (1 Review)