Излезе LibreOffice 6 със стотици промени и подобрения (видео)

0
92
LibreOffice

Безплатният, кросплатформен офис пакет с отворен код, който се използва от милиони потребители и организации в цял свят LibreOffice, получи своята следваща голяма версия 6, която представя стотици промени и подобрения. Както винаги, новата версия е налична за трите големи операционни системи Linux, Windows и macOS.

След две години и половина усилена работа LibreOffice 6 идва с преработен и подобрен дизайн, подобрена съвместимост с документи, създадени с Microsoft Office, нови стилове на таблиците, поддръжка за PDF форми в Writer, поддръжка за подписване на документи с OpenPGP.

На потребителите вече се дава възможност да импортират документи и темплейти от Microsoft Publisher, QuarkXPress, AbiWord, PageMaker, добавена е съвместимост с EPUB3 и възможност за експорт на ODT документи в EPUB3, добавени са нови отворени библиотеки, предоставени от проекта Document Liberation, подобрен е инструментът за търсене, който предоставя падащо меню със списък с различни типове търсене, добавени са нови Noto шрифтове.

Значително са подобрени филтрите при импортирането от Adobe Pagemaker, Adobe Freehand, Apple Keynote, Numbers, Microsoft Visio, EMF+, Quattro Pro, FictionBook, подобрения при OOXML и ODF филтрите, както и при XHTML експорта. Преработени са диалозите за Special Characters и Customize и са добавени Recent и Favorite символи, както е добавено и поле за търсене.

Writer получава поддръжка за завъртане на документите под всякакъв ъгъл, ново Form меню, за да подпомогне по-лесното създаване на форми, ново разстояние по подразбиране при колоните от 0.5cm, подобрена Mail Merge функция, с възможност за писане на документ или използване на XLSX файл като източник.

Impress & Draw получава нови 10 Impress темплейта, като старите са актуализирани, поддръжка на повечето модерни форм фактори на екранните проектори, получава ново съотношение от 16:9 за слайдовете, повече възможности за заместване и увеличаване в Duplicate диалога, диалог за потвърждаване при използване на изображение като фон на страницата или като слайд, подобрен е интерфейсът при управлението на атрибутите на слоевете в Draw.

Прочетете още:  От Microsoft предлагат видео за новата Lumia 650

Calc получава подобрен Links диалог, подобрена поддръжка за ISO стандарта, осигурена от ODF 1.2 съвместими функци като REPLACEB, SEARCHB и FINDB, нова команда за избор на защитени и незащитени листове (sheets), пействане на неформатиран текст, възможност за експорт и избор на клетки от избрана група от изображения в JPG или PNG формат.

При LibreOffice 6 официално отпада поддръжката на Windows XP, като за минимум вече се изисква Windows 7 със Service Pack 1. Повече можете да видите във видеото и от официалния нанос.

5/5 (1 Review)