Излезе Linux дистрибуцията Devuan ASCII 2.1

0
80
Devuan Linux

Разработчиците на Devuan обявиха официално наличността на първото малко издание от версия 2.х.

От излизането си преди малко над три години Linux дистрибуцията Devuan извървя дълъг път. Дистрибуцията е създадена от определящите себе си като Unix админ ветерани, които са решили да предоставят на потребителите Linux дистрибуция, която дава Init свобода и не използва systemd.

Решението идна на бял свят, когато Debian 8 излиза със systemd и потребителите се разделят в мненията си дали това е добър ход или не. Devuan е базиран на Linux дистрибуцията Debian, а Unix админ ветераните обещават, че той ще се използва точно като Debian, без никаква разлика, но предоставяйки контрол над системата и избягвайки ненужни обвързвания.

Devuan ASCII 2.1 все още е базиран на Debian 9 „Stretch“, като предстои тепърва да излезе издание, базирано на актуалния Debian 10 „Buster“. Дотогава обаче Devuan ASCII 2.1 предлага различни поправки по сигурността при Linux ядрото с версия 4.9, с което идва изданието, обновена версия на Firefox ESR, обновен APT, за да се адресира проблем със сигурността, запушени са уязвимостите CVE-2018-19788 и CVE-2019-6133 и още.

Ако проявявате инстерес към Init свободата, то можете да изпробвате новото издание на Devuan като го изтеглите от официалната страница на проекта.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Mesa получи експериментална Panfrost GLES 3.0 поддръжка