Излезе Linux дистрибуцията openSUSE Leap 15

0
54
OpenSUSE Tumbleweed направи сериозни обновления. Преминава към много нови пакети

От екипа на openSUSE Project днес с гордост обявиха наличието на поредното голямо издание на openSUSE Leap 15, което е базирано на SUSE Enterprise Linux 15. Според проекта новата версия на openSUSE Leap 15 дава на крайните потребители поддръжка на модерен хардуер и значително подобрен код, разработени по модерен и сигурен начин, добро тестване и система за компилиране с отворен код, която е уникална по рода си.

openSUSE Leap 15 идва с някои интересни новости като нов софтуер за управление на хард диск дяловете, позволява миграция към SUSE Linux Enterprise (SLE) 15, преминава към Firewalld, интеграция с Groupware Kopano пакета с отворен код и ще се разпространява също така от облачни компании като Linode и Tuxedo Laptops, а за в бъдеще се очакват още партньори.

Като голяма промяна openSUSE Leap 15 прави впечатление въвеждането на системно избиране на роли (“server” или “transactional server” роли), които предоставят така наречените „transactional updates“ заедно с администраторска root файлова система, върху която има права само за четене (read only).

Допълнително при openSUSE Leap 15 продължава оптимизирането за използването в облака като гост във виртуализация и предлага голямо разнообразие от графични среди например като KDE и GNOME. openSUSE Leap 15 бележи и завръщането на Live образите, които потребителите могат да използват както за тестови, така и за други цели.

От екипа на openSUSE обясняват още, че външният вид на новото издание е максимално приближен до този на SUSE Linux Enterprise 15, подобрени са YaST (Yet another Setup Tool) и AutoYaST, улеснена е миграцията към SLE, използват се Linux Kernel 4.12, KDE Plasma 5.12 LTS и GNOME 3.26, медийният плейър VLC 3.0, офис пакетът LibreOffice 6.0, мейл клиентът Mozilla Thunderbird 52, интернет браузърът Mozilla Firefox 60 и др.

Прочетете още:  Tor мрежата следи потребители

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)