Излезе Linux Kernel 5.5 RC7

0
40
Linux Kernel

Излезе Linux Kernel 5.5 RC7, най-вероятно няма да е последното RC издание от този клон.

Както Линус предположи при излизането на миналата версия, Linux Kernel 5.5 RC7 се оказа, че може да не е последното издание от този клон и това не е поради проблеми, просто се е събрала доста работа, която трябва да се свърши.

Той обяснява, че се е струпала много работа в края на седмицата, като половината от промените, които е трябвало да направи са били през последните два дни.

Дали това е обичайното „пратете седмичната работа на Линус в петък“ или е знак, че нещата започват да влизат в обичайното си русло след празниците, аз не знам. Ако е последното, ще пусна финалната версия 5.5 другата седмица. Ако обаче се окаже, че още поправки очакват да бъдат внесени, ще има друго RC издание“, казва Торвалдс в анонса.

При Linux Kernel 5.5 RC7 към момента няма нищо тревожно. Около половината от изданието са драйвъри – мрежи, звук, gpio, видео карти, scsi, usb и пр., а останалото е микс от архитектурни актуализации, актуализации и поправки при мрежите, основното ядро, файловите системи.

Важна поправка при тази версия е и поправката за уязвимостта при Intel видео картите от 9-о поколение CVE-2019-14615, при която атакуващ с локален достъп може да получи достъп до различни данни. Поправката е бекпортната и при стабилните версии на ядрото.

Повече подробности относно Linux Kernel 5.5 RC7 можете да получите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  NVIDIA 430.40 Linux драйвърът е тук заедно с Vulkan 418.52.18 Beta