Излезе Manjaro 18.1 „Juhraya“

0
121
Manjaro 18.1 „Juhraya“

Излезе Manjaro 18.1 „Juhraya“, давайки избор на потребителите за офис пакет с отворен или затворен код.

Разработчиците на известната Arch-базирана ролинг Linux дистрибуция обявиха наличността на поредното издание Manjaro 18.1 „Juhraya“ след половин година разработка. Новата версия идва с много подобрения, но главно внимание е обърнато на управлението на пакети и на офис приложенията.

При Manjaro 18.1 „Juhraya“ разработчиците предприемат ход, който не се харесва на някои потребители, предлагайки избор по време на инсталацията между два офис пакета LibreOffice и FreeOffice. Възможно е да се избере и опция без инсталация на офис пакет.

Въпреки недоволството от предоставянето на офис пакет със затворен код в лицето на разработвания в Германия FreeOffice, от екипа на Manjaro считат, че той има по-добра съвместимост с Microsoft Office и вместо да следват догмите, предпочитат прагматичността.

FreeOffice използва безпроблемно модерните формати DOCX, XLSX и PPTX, а по искане на Manjaro общността са добавени и остарелите Майкрософт формати DOC, XLS и PPT. Добавен е и OpenDocument Text (ODT) формата с отворен код.

Като допълнителни плюсове в полза на FreeOffice от екипа на разработчиците посочват наличието на професионално рибон меню, което ще е удобно за хората, които идват от Microsoft Office, а също така е налично и класическо меню за потребителите, които го предпочитат. Към офис пакета е добавена и тъмна тема.

При Manjaro 18.1 „Juhraya“ е подобрена и десктоп интеграцията и при трите официални издания Xfce, KDE и Gnome. Имплементирани са множество подобрения, които да донесат пълна хармония при използване на операционната система и дестоп средата.

При графичната среда KDE напълно е преработена системата за съобщения, добавени са нови бутони за GNOME версията, а при Xfce е налична нова тема „Matcha“. Използваните версии на графичните среди са Xfce 4.14, KDE Plasma 5.16 и Gnome 3.32.

Прочетете още:  Microsoft Edge задмина Mozilla Firefox

Друго голямо подобрение при версия 18.1 според разработчиците е интегрираната поддръжка за FlatPak и Snap пакетите. В резултат на това вече е наличен нов инструмент за управление на пакетите „bauh“, който преди беше известен с името „fpakman“.

Повече детайли относно Manjaro 18.1 „Juhraya“ можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)