Излезе Manjaro 20.0 Lysia

0
207
Излезе Manjaro 20.0 Lysia

Излезе Manjaro 20.0 Lysia с много лесната за използване графична среда Xfce. Налични са още издания с KDE и GNOME.

След два месеца на разработка от екипа на известната Arch Linux-базирана дистрибуция Manjaro обявиха версия 20.0. Разработчиците на Manjaro винаги са се хвалели с факта, че предлагат възможно най-лесната за използване версия на графичната среда Xfce, която предлага и много добра интеграция и според тях много малко други конкуренти могат да предложат толкова добро Xfce преживяване.

И този път Manjaro 20.0 не прави изключение и отново е обърнато специално внимание на Xfce. По подразбиране новата версия идва с Xfce 4.14, включена е нова тема Matcha, добавена е нова функция Display-Profiles, която ви дава възможност да запазвате един или повече профили на предпочитаната от вас конфигурация на монитора, добавена е и функция за автоматично прилагане на профилите при включване на нов монитор.

От своя страна KDE Plasma изданието на Manjaro 20.0 идва с версия 5.18 LTS на тази графична среда, с уникален да дистрибуцията look-and-feel, който е разработен от екипа на Manjaro през 2020-а година. Темите Breath2 включват светли и тъмни варианти, профили за Konsole, скинове за Yakuake, анимирани сплаш скрийнове, предлага се и Plasma-Simplemenu като алтернатива на стандартния Kickoff-Launcher, текстовият редактор Kate получава допълнителни цветови схеми и други дребни детайли.

Gnome вариантът на Manjaro 20.0 идва с GNOME 3.36, в която са включени различни подобрения на външния вид на много потребителски интерфейси, GNOME shell разширенията вече се управляват от новото приложение Extensions, добавен е бутон Do Not Disturb за нотификациите, значително е подобрен Gnome-Layout-Switcher, GDM е актуализиран, zsh е новият шел по подразбиране, а приложенията вече са сортирани в папки.

Прочетете още:  Официално излезе Ubuntu 16.10 "Yakkety Yak"

Новото издание на Manjaro идва и с още интересни функции като добавена възможност в инсталатора за ZFS инсталации като необходимите Linux Kernel модули се инсталират автоматично, по подразбиране се предлага Linux Kernel 5.6, мениджърът за приложения е версия Pamac 9.4, при който е добавена snap и flatpak поддръжка по подразбиране, което вече прави много лесно инсталирането на тези пакети.

За Gnome потребителите е добавена възможност за получаване на още повече информация за приложения чрез цъкане с десен бутон на тях в gnome-shell app чекмеджето и ако търсите за приложение, което нямате, Pamac ще ви предложи да го инсталирате.

Предвид rolling release политиката на на Manjaro, потребителите, които вече имат инсталирана тази Linux дистрибуция на машините си, трябва просто да инсталират последните обновления от мениджъра за ъпдейтите, за да получат всички новости и промени. За потребителите, които искат тепърва да инсталират Manjaro, могат да изтеглят съответните ISO образи от тук.

Повече подробности около Manjaro 20.0 Lysia можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)