Излезе MATE 1.24 със стотици новости и подобрения

0
66
MATE Linux

MATE 1.24 е тук, предлагайки на потребителите много подобрения и новости.

MATE 1.24 е тук за потребителите, които харесват Linux графичната среда GNOME 2. MATE е форк на GNOME 2, който постоянно бива подобряван от разработчиците. В новата версия са добавени много нови функции и подобрения.

Като една от големите промени може да се отбележи добавената Wayland поддръжка, а също така и поддръжка за вградени цветови профили. Генерирането на миниатюри (thumbnail) е преработено и получава поправки в различни насоки, добавена е поддръжка за webp файлове, архивният мениджър Engrampa получава поддръжка за много нови формати.

MATE 1.24

MATE 1.24 идва с добавена възможност да контролирате по лесен начин кои приложения да се стартират с операционната система и кои не, към прозоречния мениджър marco са добавени някои прозоречни декорации от миналото, бутоните на прозорците за затваряне, минимизиране и максимизиране вече се рендират и при HiDPI, Alt+Tab превключването между работните екрани е изцяло преработено и вече се рендират в хубав OSD вид.

Панелният аплет System Monitor получава поддръжка за NVMe дискове, иконите в Control Center вече изглеждат коректно при HiDPI, Calculator получава поддръжка за “pi” числото, добавено е новото приложение Time And Date Manager, поправени са сериозни проблеми при MATE Panel, които предизвикваха сривания при смяна на оформленията, показването на икони с неподходящи размери при Indicator Applet вече е подобрено.

Редакторът на менюта Mozo получава поддръжка за действията Undo и Redo, приложението Mouse получава поддръжка за ускорени профили, Preferred Applications приложението получава по-добра IM поддръжка, а също така и подобрения за по-лесен достъп, аплет иконите при network manager в оригиналните теми на MATE са преработени основно и изглеждат добре при HiDPI.

Прочетете още:  Alibaba се присъединява към иницативата за защита на Linux OIN

Налични са стотици новости и подобрения при различни компоненти като файловия мениджър Caja, caja-dropbox, atril, caja-extensions, eom, libmatekbd, libmateweather, mate-applets, mate-common, mate-media, mate-indicator-applet, mate-power-manager, mate-session-manager, mate-system-monitor и още.

Всички промени и подобрения при MATE 1.24 можете да разгледате в официалния анонс.

5/5 (1 Review)