Излезе Mozilla Firefox 75 за Linux с Flatpak поддръжка и други подобрения

0
48
Firefox

Излезе Mozilla Firefox 75 за Linux с Flatpak поддръжка и други подобрения при Wayland.

След като от Mozilla анонсираха наличността на Firefox 75.0, станаха ясни и някои допълнителни промени при тази поредна голяма версия на интернет браузъра.

Специално при Linux една от големите промени е добавената Flatpak поддръжка, като това е първото издание, при което е налична и Flatpak версия за по-лесна инсталация от страна на потребителите.

Flatpak пакетите предоставят работа в изолирана среда за повишена сигурност и независимост от операционната система, нейните процеси и версии на пакетите. Тези пакети идват с всичко необходимо, така че софтуерът може да бъде инсталиран независимо от това дали текущата весрсия се поддържа от дистрибуцията или не, като всички зависимости са предоставени вътре в самия Flatpak пакет.

Друга важна промяна при Firefox 75.0 за Linux, за която съобщават разработчиците от Mozilla е при адрес бара, където поведението при цъкане вече е синхронизирано с поведението при други операционни системи. Сега и при Linux при единично цъкане в адрес бара ще се избира всичко, без първично избиране, при двойно цъкане ще се избира дума, а при тройно цъкане ще се избира всичко, плюс първично избиране.

Сред другите промени при Firefox 75.0 виждаме добавената възможност за запазването във фонов режим на всички доверени Web PKI Certificate Authority сертификати в локален кеш. Според Mozilla това ще подобри HTTPS съвместимостта при сървъри, които имат неправилни настройки, подобрена четимост на предложенията с фокус върху новите обекти, подобрен адрес бар, който е оптимизиран и за по-малки дисплеи.

Добавена е и експериментална поддръжка за използването на клиентски сертификати от магазина на операционната система при macOS, като необходимата настройка за разрешаването на футкцията е security.osclientcerts.autoload да се настрои на true, Direct Composition е пуснат за потребителите на Windows, за да предостави по-високо бързодействие, налични са различни поправки по сигурността и още.

Прочетете още:  System76 обмислят собствен инсталатор за новата си операционна система

Пълния списък с промените можете да видите в официалния анонс.

5/5 (1 Review)