Излезе NixOS 20.03 „Markhor“

0
81
NixOS

Излезе NixOS 20.03 „Markhor“ с нови услуги, нови пакети и други промени. Вижте какви.

Тук е поредната версия на NixOS 20.03 “Markhor”. NixOS е Linux дистрибуция, базирана на пакетния мениджър Nix, което предоставя бързо и надеждно надграждане.

Nix е мощен пакетен мениджър за Linux и други UNIX системи, с който могат да се правят инсталации на множество различни версии на една и съща програма по едно и също време, атомни ъпгрейди (atomic upgrades) и връщания (rollbacks), предлага лесна настройка на среди за компилиране и още.

Въпреки че Linux дистрибуцията NixOS първоначално е замислена за разработчици, то тя може напълно спокойно да се използва и от обикновени крайни потребители за десктоп система.

NixOS 20.03 идва с една важна промяна за крайните потребители – вместо команден ред, сега автоматично се стартира графична среда, за да се осигури удобство. Преди тва издание графичната среда трябваше да се стартира с командата systemctl start display-manager. За потребителите, които не искат графична среда пък е оставена функция в буут менюто, откъдето display-manager може да се спре.

В новата версия потребителите още ще намерят актуализирана версия на OpenSSH 8.1, която предоставя още по-висока сигурност при отдалечения достъп и се добавят нови функции за осигуряване на по-добра съвместимост, отключване на LUKS криптирани дялове с използването на FIDO2 токен посредством boot.initrd.luks.fido2Support, обновени са различни пакети.

NixOS 20.03 предоставя Pantheon 5.1.3, ъпгрейд на Linux Kernel от 4.19 до 5.6, GCC 9.2.0, GNOME 3.34, MongoDB 3.4.24, Mesa 19.3.3 и още.

Новата версия NixOS 20.03 „Markhor“ е резултат от труда на 1014 разработчици, които са допринесли за 21 597 промени. Имайки предвид цикъла на издаване на NixOS, то версия 20.03 ще се поддържа половин година, когато излиза следващото издание NixOS 20.09.

Прочетете още:  От Microsoft пуснаха списъка с компютрите използващи процесор Skylake, които задължително ще трябва да ъпргрейднат до Windows 10

Пълния списък с промените при NixOS 20.03 „Markhor“ можете да намерите в официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)