Излезе новата версия на Chrome OS 58

0
58
Излезе новата версия на Chrome OS 58


Излезе новата версия на базираната на Linux ядрото операционната система на Google Chrome OS 58.

Освен ядрото на Linux Chrome OS използва и системния мениджър upstart, различни компоненти с отворен код, различни ebuild/portage инструменти, както и браузъра Chrome. В новата версия браузърът Chrome също е обновен до версия 58.

Потребителската среда в Chrome OS се ограничава до уеб браузър и вместо стандартни приложения се използват такива, които са уеб-базирани.

Въпреки това Chrome OS има панел със задачи, пълноценен интерфейс с прозорци и работен плот.

Сред промените в Chrome OS 58 се вижда анимация при зареждане, която е в съответствие с дизайна, актуализирани правила за определяне на часовата зона на устройството, свързано към мрежата, подобрен дизайн на съветника за запознаване при първа среща с устройството.

Устройствата със сензорни дисплеи, които имат поддръжка за стилус, като Samsung Chromebook Plus, получават възможност за рисуване със стилус, създаване на скрийншот на екрана, писане на бележки, увеличаване на различни сегменти от екрана, както и използването на стилуса като лазерна показалка.

Във файловия мениджър е добавен достъп до изображенията, аудио и видео файловете на вече инсталираните приложения, но достъпът е само за четене, без потребитеилят да може да променя нищо.

Добавени са нови тапети по подразбиране, в приложението Camera е добавена възможността за превключване между различни включени камери, добавена е и опция за промяна на адреса за поддръжка (Contact Support URL).

Относно сигурността, от Google съобщават, че е отстранена уязвимостта CVE-2017-0561 във фърмуера на Wi-Fi чиповете на Broadcom, която позволява отдалечено изпълнение на код.

Новата версия Google Chrome OS 58 е достъпна за всички актуалнимодели Chromebook, с изключение на Acer Chromebase 24, AOpen Chromebox Mini, Acer Chromebook R11, AOpen Chromebase Mini, Google Chromebook Pixel (2015), Lenovo ThinkPad 11e, Samsung Chromebook PlusChromebook Flip C100PA и Dell Chromebook 11 (3120).

Прочетете още:  AMDGPU драйвърът получава още поправки и промени за Linux Kernel 5.7

Официалния анонс можете да прегледате тук.

0/5 (0 Reviews)