Излезе първото издание на Ubuntu Cinnamon

0
161
Излезе първото издание на Ubuntu Cinnamon

Налично е първото неофициално стабилно издание на Linux дистрибуцията Ubuntu Cinnamon.

Излезе първото стабилно издание на новата Linux дистрибуция Ubuntu Cinnamon. Linux дистрибуцията Ubuntu има няколко разновидности, които идват с различни графични среди като Kubuntu с KDE, Ubuntu с GNOME, Lubuntu с LxQt и пр., но няма вариант с графичната среда Cinnamon, която е официално разработвана от екипа на Linux Mint.

Разработчиците на Ubuntu Cinnamon искат да променят този факт и в резултат на дълга и усърдна работа, за потребителите вече е налично и първото издание на дистрибуцията.

Много потребители знаят, че могат да инсталират различни графични среди в една инсталация, но това не винаги води до желания резултат, а често и до проблеми. Затова разработчиците издават специални издания с различните графични среди.

Излезе първото издание на Ubuntu CinnamonКакто говори и името, Ubuntu Cinnamon е нова Linux дистрибуция, която идва с графичната среда Cinnamon и е разработвана от различни доброволци, водени от Joshua Peisach. Бившият разработчик от спрения проект Ubuntu GNOME, а също така и някои членове на Ubuntu също помагат на проекта и дават ценни съвети.

Първото стабилно издание на Ubuntu Cinnammon е базирано на Ubuntu 19.10 „Eoan Ermine“, инсталаторът, който се използва е Calamares от Lubuntu, предлагат се x64 образи, като липсват 32-битови издания, предлага поддръжка за EFI и UEFI, използва се грийтърът LightDM и файловият мениджър Nemo, който е по подразбиране в Cinnamon.

Излезе първото издание на Ubuntu CinnamonПотребителите ще намерят стандартно инсталирани приложения като уеб браузъра Firefox, мейл клиента Thunderbird, офис пакета LibreOffice, различни игри, GNOME MPV за мултимедия плейър, редактора на изображения GIMP и др. Разбира се, ако желаете можете да премвахнете някои от тях, както и да инсталирате допълнителни приложения по ваш избор.

Прочетете още:  Epic Games обявиха Unreal Engine 5 за 2021-а година

Към момента сайтът на проекта е в разработка, но можете да свалите Ubuntu Cinnamon от тук.

5/5 (3 Reviews)