Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите, играни под Linux

0
913
Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите

Разработчиците на проекта FAudio обявиха наличността на първото официално издание на това изключително интересно начинание, което ще реши много звукови проблеми при игра на Windows игри под Linux.

FNA-XNA е проект, предоставящ FAudio, към който бързо се събра голям интерес, защото целта му е да предостави реимплементация на XAudio/XAudio2 на Майкрософт като се използва като нейтив библиотека, предоставяйки XAudio2/X3DAudio/XAPOFX/XACT3 имплементация на Windows вариантите в DirectX, което трябва да намали прболемите със звука при играене на Windows игри под Linux максимално.

Проектът се води от разработчика Ethan Lee, който напусна екипа на CodeWеavers, разработващ платения вариант на Wine – Crossover. След като напусна CodeWеavers Ethan Lee се присъедини към Valve, за да работи по FAaudio и резултатите са налице. Дългосрочните планове са FAudio да се използва и в официалните версии на Wine, като се премахне използваната към момента XAudio/XAudio2 имплементация.

От Valve въведоха официална поддръжка за FAudio в Steam Play Proton във версия 3.16-5 Beta, което говори достатъчно за това колко е полезен и какви големи надежди възлагат на него от компанията. Всъщност някои игри до момента имаха проблеми с използваните до момента XAudio/XAudio2 от Wine. Тези проблеми вече не съществуват с използването на библиотеките, предоставени от FAudio, които се настройват като native.

Към момента проблеми със звука имат главно при игрите, създадени с Unreal Engine 4, като в повечето случаи при тях помага инсталирането на xact и задаването на xaudio2_7 библиотеката като native. Понякога се налага и задаването на всички xaudio, x3daudio и xapofx библиотеки. Въпреки това тези стъпки понякога не помагат при някои игри като излязлата наскоро City Patrol Police, при която има пукане и размазване на звука, без възможността за намаляване на звука от настройките, дори и при изпълнението на горепосочените стъпки. Ако потребителят използва FAudio обаче, тогава всичко работи както трябва и без никакви проблеми.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.29.90 (3.30 beta)

Игровият енджин Unreal Engine 4 има официална Linux поддръжка, но за съжаление все още някои разработчици не издават нейтив заглавия за Linux и тогава се налага потребителите да ги играят посредством Wine и да се борят с различни проблеми със звука. Други известни игри, при които FAudio ще реши дългогодишни проблеми са Skyrim SE и Fallout 4.

Повече подробности за FAudio, както и за първото официално издание, можете да видите на официалната страница на проекта в GitHub.

0/5 (0 Reviews)