Излезе Plasma 5.10 (видео)

0
17
Излезе Plasma 5.10 (видео)


Днес от KDE общността анонсираха официалното излизане и публичната наличност на GNU/Linux графичната среда KDE Plasma 5.10, която идва с много вълнуващи промени и подобрения.

В KDE Plasma 5.10 разработчиците са се потрудили наистина здраво и освен новите функции, за които ви съобщихме по-рано, има още редица нововъведения.

Таск мениджърът получава много интересни функции, една от които е групирането на свързаните отворени прозорци при натискане на среден бутон на мишката. При повторно натискане на средния бутон, задачите излизат от групата и заемат предишното си състояние.

Освен това са добавени джъмп листове при стартерите на файловия мениджър и ако закачите Dolphin в таск мениджъра, той вече ще показва потребителските местоположения.

Подобрена е идентификацията на приложенията и закачането им към таск мениджъра за програми, които използват StartupWMClass, perl-SDL-базирани и други.

При вертикалните панели размерът на иконите в таск мениджъра вече може да се конфигурира, за да се отговори на повече нужди на потребителите.

Както и по-рано съобщихме, изгледът на десктопа по подразбиране е Folder View. Освен това самият режим Folder View получава доста подобрения.

Така нареченият Spring Loading помага за влаченето и пускането на файловете по един по-бърз и ефективен начин. Най-накрая е намалена драстично решетката (grid) на десктопа и сега иконите са много по-прибрани и подредени.

Подобрено е поведението на мишката, значително е подобрено бързодействието при показване и скролване в директории с много файлове, като в същото време са намалени ресурсите, които се използват при такива случаи.

Налични са и различни подобрения при интерфейса в режим Folder View, както и поправени множество бъгове, добавена е възможност за оразмеряване на уиджитите на десктопа с влачене в ъглите им и местенето им с Alt+ляв бутон и още.

Отделно е подобрена поддръжката за тъч скрийн, като е добавена виртуална клавиатура на заключен екран и на екрана за вписване, добавени са жестове, левият ъгъл по подразбиране е настроен да сменя прозорците, показване на панелите, които са настроени да се скриват автоматично чрез жестове.

Прочетете още:  Проектът за свободен Linux телефон на Purism събра над $1 млн.

Извършено е голямо количество работа по Wayland, но все още не се препоръчва по подразбиране на потребителите, докато разработчиците не са сигурни, че всичко работи коректно. KWin вече поддържа скалирани дисплеи при Wayland, с различни нива, ако използвате HiDPI и DPI монитори.

Отново при Wayland е добавен индикатор за клавиатурната подредба, който може да бъде настроен да се сменя глобално, според политика, според виртуален десктоп, за всеки прозорец или за всяко приложение. Добавен е и IPC интерфейс, което дава възможност на различните приложения също да сменят клавиатурната подредба.

Софтуерният център Discover получава имплементация за новите Flatpak и Snappy формати. Новата приставка xdg-desktop-portal-kde добавя KDE интеграция при Flatpak пакетираните приложения.

Премахнат е старият Ubuntu рейтинг и са добавени Open Desktop Ratings, с множество вече съществуващи потребителски мнения и ревюта. Добавена е опция за избиране на Plymouth Boot Splash екрана.

Потребителите вече могат да контролират своята медия и при заключен екран, музиката се поставя на пауза при избиране на suspend, а след това се възстановява и продължава да се възпроизвежда от същото място, където е била прекъсната, софтуерният център Plasma Search (KRunner) вече предлага инсталирането на програми, които не са инсталирани.

При копиране на файлове са добавени нови опции и действия, като например отваряне на директорията в която се копира, направени са различни подобрения на бързодействието при Pager и Task Manager, повишена е сигурността при екрана за вписване, преработени са диалозите за вписване на пароли при мрежова идентификация и още наистина много поправки и подобрения, с които можете да се запознаете в детайли в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)