Излезе PlayOnLinux 5.0 Alpha. Идва с децентрализирана платформа и нов интерфейс

0
920
Излезе PlayOnLinux 5.0 Alpha 2

Измина доста време откакто за последен път чухме новини около PlayOnLinux, но ето, че сега от екипа ни изненадаха с нова версия, с кодово наименование Phoencis, която е напълно пренаписана, но въпреки това ще предоставя функциите от версии 4 и 5.

PlayOnLinux представлява графичен фронтенд, който помага на потребителите по един много лесен начин да подкарват Windows игри под Linux и macOS посредством Wine, да създават отделни префикси за всяка една игра, ако това се налага поради нуждата от различни настройки за заглавията, да инсталират различни версии на Wine, да инсталират различни компоненти като DirectX, .Net, physx и още.

Излезе PlayOnLinux 5.0 Alpha. Идва с децентрализирана платформа и нов интерфейс 5
PlayOnLinux 5.0 Alpha 1

Може би вдъхновени от бума на DXVK, проектът, който позволява играенето на DirectX 11 игри под Linux и на последвалия след това феноменален Steam проект Proton на Valve, разработчиците на PlayOnLinux тихомълком са работели по големи промени и подобрения.

Една от големите промени при PlayOnLinux 5.0 Alpha Phoencis е въвеждането за пръв път на виртуализация и контейнери, които да подобрят игровото представяне по един нов и вълнуващ начин. Създаден е и нов сайт, който можете да намерите на https://www.phoenicis.org/.

Интерфейсът на PlayOnLinux 5.0 Alpha Phoencis е изцяло променен и преподреден, като целта е да го направи още по-лесен за използване от страна на потребителите. Разработчиците представят и новата децентрализирана Phoenicis платформа, която е Git-базирана и ще подобри скрипт енджина на PlayOnLinux.

Излезе PlayOnLinux 5.0 Alpha. Идва с децентрализирана платформа и нов интерфейс 6
PlayOnLinux 5.0 Alpha 1

Разработчиците обясняват, че децентрализацията осигурява факта, че системата ще продължи да работи дори и когато уеб сайтът има проблеми. Те са решили да качат скрипта в GitHub, така че той да отговаря в по-висока степен на принципите на отворения код.

Прочетете още:  Потребители не могат да инсталират кръпката за WannaCry на Windows XP

Скрипт енджинът е важна съставна част от PlayOnLinux и от неговия успех до момента. Затова разработчиците са решили да го подобрят още, а също така да го направят достъпен за всички. При старите версии се използваше bash, но е взето решение вече да се използва Javascript. Алфа версията поддържа 135 игри официално и много други приложения. Пълният списък може да бъде видян тук.

Повече подробности относно вълнуващото издание на PlayOnLinux 5.0 Alpha Phoencis можете да намерите в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)