Излезе Proton 5.0-1 с актуализиран DXVK и важни поправки

0
58
Proton Linux Valve

Излезе Proton 5.0-1 с актуализиран DXVK и важни поправки при различни игри.

След издаването на миналата версия 4.11-12, разработчиците от Valve публикуваха първата версия на Proton за игра на Windows игри под Linux от серията 5.0, която идва с важни актуализации и поправки на различни проблеми.

При Proton 5.0-1 версията на Wine е актуализирана до 5.0, като разработчиците обясняват, че от излизането на миналата версия в Wine са били направени над 3500 промени, които сега са интегрирани в Proton. Отделни 207 промени са били или слети с Wine, или вече не са необходими.

Друга важна промяна е използването на DXVK от Direct3D 9 игрите по подразбиране. За това обаче потребителите трябва да имат видео карта, която поддържа Vulkan. Ако не разполагате с такава видео карта, то лесно можете да изключите DXVK и да използвате имплементацията за преминаване от DirectX към OpenGL на Wine с опцията PROTON_USE_WINED3D.

При Proton 5.0-1 значително е подобрена интеграцията на Steam клиента, което позволява да бъдат играни още повече игри, които използват DRM защитата Denuvo. Сред тях са игровите заглавия Just Cause 3, Batman: Arkham Knight, Abzu и др.

Още една промяна, която заслужава внимание е започнатата работа по истинската поддръжка за конфигурации с повече от един монитор. От Valve събщават, че потребителите могат съвсем скоро да очакват големи подобрения на този фронт.

Сред другите промени виждаме актуализиране на DXVK до версия 1.5.4, FAudio е актуализиран до версия 20.02, подобрена е surround sound поддръжката при старите игри, новите Proton префикси вече съобщават по-нова версия на Windows, което се изисква от някои игри. Трябва да имате предвид, че вече съществуващите ще продължат да докладват по-стара версия, която можете да промените ръчно.

Прочетете още:  KDE Plasma ви дава коледни подаръци

За потребителите, които искат да компилират Proton сами от Valve съобщават, че този клон има нови субмодули и трябва да се изпълни командата git submodule update –init.

Повече подробности около Proton 5.0-1 можете да научите тук.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments