Излезе VK9 Milestone 26 – софтуерът, който позволява да се играят DirectX9 игри посредством Vulkan при Linux

0
892
Wine Linux игри

Нееднократно сме писали за проектите, които използват преминаване от DirectX към Vulkan, които използват Wine – DXVK и VKD3D. DXVK помага да се играят DirextX 11 игри за Windows с преминаване към Vulkan и не е официален проект към Wine. Неговата последна версия 0.52 излезе преди три дни и резултатите са впечатляващи.

От своя страна VKD3D е официален проект на екипа на Wine, който позволява да се играят DirectX 12 Windows игри посредством Vulkan, а неговата първа версия също излезе преди три дни, слагайки началото на нова вълнуваща ера, с помощта на разработчиците от Crossover.

В сянката на тези два проекта обаче се развива и един друг проект, който често бива пренебрегван заради своя доста по-бавен темп на развитие. VK9 (преди известен като SchaeferGL) е проект, който има за цел да предостави възможност да се играят DirectX 9 игри с преминаване към Vulkan вместо към OpenGL. И докато при DXVK новите функции и издания излизат буквално по няколко пъти в месеца, предоставяйки възможност да се играят модерни заглавия дори като Far Cry 5, то VK9 се движи доста бавно и е далеч от функционалността му.

Може би някои потребители ще се запитат защо е нужен VK9 след като дълги години екипът от Wine е усъвършенствал в голяма степен преминаването от DirectX 9 към OpenGL, но проектът има своята ниша, защото дори след толкова години някои игри все още имат неразрешими проблеми поради несъществуващи в OpenGL разширения и функции, които не позволяват коректната работа на редица заглавия. Точно тази дупка би трябвало да запълни VK9.

Излезе VK9 Milestone 26 - софтуерът, който позволява да се играят DirectX9 игри посредством Vulkan при Linux 3

За да потвърди, че съществува и за да допълни тази вълнуваща седмица на подобни издания, днес от екипа на VK9 с гордост обявиха, че е налична новата версия Milestone 26. Новото издание отбелязва нова работа, която е свършена по fixed function texture stage handling и включва подобрения при shader translation при преминаването от DirectX 9 към Vulkan. Добавени са и 64bit подобрения, които са налични благодарение на общността.

Прочетете още:  Антипиратската компания Rightscorp иска да спре пиратството и да праща глоби на потребителите

Официалния проект можете да разгледате тук. Повече информация относно новото издание VK9 Milestone 26 можете да намерите в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments