Излезе Wraith Master 1.0 за контролиране на AMD RGB под Linux

0
58
Излезе Wraith Master 1.0 за контролиране на AMD RGB под Linux

Излезе приложението Wraith Master 1.0 за контролиране на AMD RGB под Linux, което идва с графичен интерфейс.

Разработчикът Campbell Jones публикува приложението Wraith Master 1.0, с което потребителите могат да контролират RGB осветлението при AMD Wraith Prism под Linux. Проектът е с отворен код, публикуван в GitLab и е написан изцяло посредством обратно инженерство чрез анализиране на USB протокола с Wireshark.

Jones обяснява, че използваният език за приложението е Kotlin, който също позволява компилирането на Wraith Master в Linux нейтив издание. Най-важното обаче е, че приложението предоставя абсолютно всички функции, които предоставя и приложението на Cooler Master за Windows.

Wraith Master 1.0 има както команден ред, така и потребителски интерфейс, като вариантът с команден ред изисква само libusb като зависимост. За да използвате графичния вариант, ще са ви необходими GTK3 и glib2 за някои дистрибуции. Могат да се използват различни теми, които да променят облика на програмата.

Излезе Wraith Master 1.0 за контролиране на AMD RGB под Linux

 

Първоначално Jones се е свързал с Cooler Master, за да поиска различна документация относно начина, по който работи USB интерфейсът на Wraith Prism, защото е установил, че само с обратно инженерство задачата е изключително трудна. За съжаление от компанията са му отговорили, че нямат идея как работи протоколът и са го насочили към AMD.

Впоследствие Jones пише и на AMD, изисквайки същата информация, които са му отговорили, че ще трябва да се обади на някой от корпоративните офиси на компанията, които да преценят дали могат да му предоставят достъп за целта. Това той самият е преценил, че едва ли ще се случи, след което е оставил проекта настрана.

Прочетете още:  Майкрософт работят с Mesa за преминаване от OpenGL и OpenCL към Vulkan

Впоследствие обаче разбира са друг подобен проект cm-rgb, който обаче има само команден ред и няма имплементирани всички функционалности на официалното Cooler Master приложение, но за сметка на това е събрал достатъчно полезна информация, която е надлежно документирана. Именно тази информация Campbell Jones решава да използва за основа, за да доведе своя проект до успешен край.

Въпреки трудната и понякога скучна работа на изследването на пакетите посредством Windows 10 виртуална машина, USB пастру и проследяването на всеки байт информация посредством Wireshark, и запазването им в текстови редактор, търсейки определени комбинации и модели, Wraith Master 1.0 е тук и предлага всичко, което Windows приложението има.

Предлагат се промяна на скоростта на вентилатора, промяна на яркостта на светлината, промяна на цветовата последователност, настройка на Mirage честотите, различни режими и дори морзов код.

Wraith Master 1.0 е наличен за различните Linux дистрибуции по различен начин. При Arch Linux можете да го инсталирате от AUR, като пакетите се казват wraith-master-gtk и wraith-master-cli, при Solus можете да го инсталирате директно от софтуерния център, а за другите дистрибуции има предвалително приготвени пакети в .deb, .rpm и tar.xz формати, а при желание можете да компилирате приложението сами, като необходимата за това информация можете да намерите тук.

Повече информация за интересния проект можете да намерите тук.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments