Излязоха HDMI 2.1 спецификациите. Вече поддържа 10K резолюция

0
34

HDMI Forum Inc., които разработват HDMI (High-Definition Multimedia Interface) стандарта, анонсираха официално спецификациите на най-новата версия 2.1.

HDMI е интерфейс, който широко се използва за пренос на аудио и некомпресирани видео потоци към различни подходящи устройства като монитори, телевизори и др.

HDMI 2.1 беше показан по-рано тази година на CES 2017 в Лас Вегас, където от HDMI Licensing тогава анонсираха спецификациите на версия 2.1, които включват бързи честоти на опресняване за геймърите, 48Gbps предаване на данни, по-добро аудио и резолюция от зашеметяващите 8K.

HDMI 2.1 кабелите ще осигуряват по-бързи честоти на опресняване, като ще позволява 60 кадъра в секунда за 8K, а за 4K ще е на 120Hz. Това са изключително добри новини за геймърите и почитателите на домашното кино.

Новият стандарт предоставя поддръжка за некомпресирано 8K (7680×4320) видео съдържание при честота на опресняване от 60 Hz, които досега бяха поддържани единствено от DisplayPort.

Поддържат се всички Dynamic HDR формати, трансферът на данни е увеличен на 48 гигабита в секунда, а максималната поддържана резолюция е 10К при 120Hz, когато са свързани няколко монитора.

Функцията QMS (Quick Media Switching) намалява времето на черен екран преди да започне възпроизвеждането на видео и филми, а Quick Frame Transport (QFT) намалява латенцията в игрите и при VR (виртуална реалност) съдържанието.

Друга полезна функция е Audio Return Channel, която прави ненужен втори аудио кабел, когато е свързано аудио устройство и получава актуализации за поддръжка на най-новите формати като DTS:X и Dolby Atmos.

Забележителна функция е Game Mode VRR (Variable Refresh Rate), която позволява показването на изображението от страна на графичния процесор в момента, в който той бива рендиран.

Прочетете още:  Майкрософт отново злоупотребява - пробутва Edge променяйки настройките по подразбиране

Новият стандарт е обратносъвместим със старите версии, но за използването на някои нови функции като 8K резолюция, е необходим 48G кабел, който също така има и предимството, че предотвратява честотни интерференции, предизвикани от безжични устройства в близост.

Повече подпробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)