Изпращането на JavaScript посредством Gmail вече е невъзможно

0
32
Изпращането на JavaScript посредством Gmail вече е невъзможно


Забраната за изпращане на JavaScript послредством Gmail беше анонсирана преди около две седмици и сега вече е факт.

Прикачването на JavaScript файлове посредством Gmail вече не е възможно, след като от Google забраниха това.

Решението е взето поради съображения за сигурност, защото JavaScript през последните години се използва, за да се крият всевъзможни заплахи във вид на малуер и вируси, като в близките месеци положението се влошаваше още повече.

Сега, ако опитате да изпратите JavaScript чрез Gmail или искате да свалите JavaScript от стар имейл, ще получите съобщение „Блокиран поради съображения за сигурност“ или „Един прикачен файл съдържа вирус и беше блокиран. Свалянето на прикрепения файл беше забранено.“

Именно поради съображения за сигурност Google блокира множество файлове с различни разширения, като не позволява да бъдат прикачвани. В тях влизат .pif, .exe, .jar, .gz, .bz2 и пр. или когато подобни файлове са намерени във вътрешността на архив, например като .tgz или .zip.

Блокират се различни текстови файлове и документи със зловредни макроси, архиви, които са заключени с пароли или архиви, които съдържат архиви, заключени с пароли.

От Google все пак са оставили алтернатива за изпращане на подобни файлове, в случаите, когато наистина ви се налага. това можете да направите като прикачите файловете чрез Google Cloud Storage, Google Drive или подобна облачна услуга за хостване на файлове.

Подобен ход не се счита за проблем със сигурността, защото още при прикачването в облака файловете биват сканирани за зловреден код, вируси, червеи, троянци и пр.

Сега, с блокирането на JavaScript, когато хората получат прикачен файл чрез Gmail, те ще могат да са сигурни, че той е безопасен и няма да се притесняват да го свалят и отворят.

Прочетете още:  От Майкрософт потвърдиха изтичането на сорс код на Windows
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments