Изследване на Mozilla показва, че почти всички се страхуват от онлайн хакери

0
14
Изследване на Mozilla показва


Изследване на мозила показва, че почти всички се страхуват от хакери, но малко от потребителите знаят как да се защитят, когато са онлайн.

Според изследване на Mozilla, в по-голямата си част потребителите се страхуват от хакерски атаки, но малко от тях знаят как да се защитят срещу всякакви опасности, които дебнат онлайн.

Изследване с нестопанска цел, което е проведено от Mozilla сред 30 000 интернет потребители показва, че много малка част от тях са уверени в себе си, когато са в Мрежата.

Според изследването 90% не са сигурни и не знаят как да се предпазят, когато са онлайн, а 11.5% от тях дори не знаят абсолютно нищо за начините за онлайн защита.

Опасността от онлайн хакери е притеснителна за 80% от анкетираните, а 60% от тях имат притеснения относно проследяване с рекламна цел.

Това, че потребителите се притесняват за своята онлайн сигурност едва ли е изненадващо. Различните пробиви при големи компании като Yahoo, LinkedIn, Twitch и други, показва, че паролите могат да бъдат откраднати и да биват продавани, като се използват за най-различни цели.

Те могат да бъдат продадени и да минат години, преди жертвата да усети, че нещо не е наред. И докато това е проблем на компаните, при които са се получили пробивите и те трябва да вземат всички необходими мерки, то и потребителите могат да вземат мерки относно своята сигурност.

От Mozilla коментират:

„Постоянно излагаме паролите си на опасност, използваме остарял софтуер, споделяме лична информация заради безплатен купон. Ако тези действия се отнасяха за реалния свят, със сигурност нашите портфейли биха били доста олекнали, а нашите съседи щяха да знаят много повече за нас, отколкото би ни се искало.“

Прочетете още:  Windows 10 има проблем с вградения инструмент за търсене

От организацията съветват потребителите често да сменят паролите си и те да са уникални за всеки един сайт. Също така софтуерът и приложенията трябва да са винаги актуални версии. От Mozilla препоръчват да се използват и генератори за пароли, както и двуфакторто верифициране.

Изследването показва още, че малка част от потребителите имат някаква представа как работи криптирането. 65% от респондентите казват, че имат някаква минимална представа, но биха искали да знаят повече.

Тези които са заявили, че знаят повече за криптирането, също така са заявили и че се чувстват много по-сигурни онлайн, съобщават още от Mozilla.

От организацията изнасят и интересни данни относно свързаните устройства към Интернет. Изглежда, че броят им при потребителите постоянно расте.

60% от анкетираните са заявили, че имат минимум четири устройства, които в момента са свързани към интернет. Ясно е, че колкото повече подобни устройства притежава един потребител, толкова по-нисък е контролът му върху тях.

Окуражаващата информация тук е, че от Mozilla са открили, че 95% от анкетираните потребители са изявили желание да преминат курс на обучение, който да им помогне да се защитят по-добре в Интернет.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments