Изследване показва, че 75% от приложенията в Android следят потребителите

0
43

Съвместно изследване между френската изследователска организация Exodus Privacy и Privacy Lab от Йейлския университет, показва, че три от четири Android приложения следят потребителите посредством инструменти от трети страни.

Exodus Privacy са проверили над 300 приложения, налични в Google Play, като са търсели проследяващи механизми сред списък от 25. Оказало се е, че 75% от приложенията имат поне един проследяващ инструмент. Информацията от проследяването може да бъде използвана за различни цели като реклама, установяване на местоположението ви, анализ на действията ви и пр.

Един от инструментите, които са били намерени е Fidzup, който може да проследява телефони и дейностите на потребителите чрез звуци, които са недоловими за човешкото ухо. Компанията, която стои зад Fidzup обаче твърди, че инструментът вече не се използва.

Известни приложения като Spotify, Uber, Tinder, OKCupid и др. имат вграден създадения от Google инструмент за проследяване Crashlytics. Той се използва в помощ на разработчиците, за събиране на информация за сривове при приложенията, но освен това инструментът събира и дейностите на потребителите.

От Privacy Lab обясняват, че това е цяла индустрия и в някои приложения, които днес са определени като чисти от проследяващи инструменти, всъщност може да има такива, но те просто още не са познати на изследователите, а могат и да бъдат добавени такива за в бъдеще.

Приложенията при iOS не са били обект на изследването, но според Privacy Lab положението в Apple App Store няма да е по-различно от това при Android. От компанията призовават разработчиците да предоставят повече прозрачност що се отнася до проследяването и поверителността по отношение на проследяващите инструменти в приложенията.

Прочетете още:  HP Chromebook X2 ще е първият detachable лаптоп с поддръжка за Linux приложения

Профилите на инструментите за проследване, които са били създадени по време на изследването, са качени в GitHub.

0/5 (0 Reviews)