Изтече снимка на Nvidia GTX 1080. Най-вероятно няма да използва HBM2

0
27
Nvidia пусна нов публичен Vulkan бета драйвър за Linux и Windows


Вече всички знаем, че от Nvidia и AMD планират пускането на нови видео карти в следващите няколко месеца, но все още нищо не се знае относно технологиите и конфигурациите.

Първоначално всички очакваха, че и от двата бряга ще използват стандарта за памет HBM2, но в последно време усилено се говори, че идващият Polaris на AMD ще е GDDR5 базиран, а сега се оказва, че това ще важи и за Nvidia.

Изтеклите изображения на чипа GP104 показват, че той е със стандартен интерфейс на паметта – GDDR5 или GDDR5X, като е трудно да се определи кой от двата. От PC Perspective съобщават за слухове, че идващата GTX1080 ще използва GDDR5X. Наименованието GTX1080 е само ориентировъчно, защото от Nvidia към момента не са посочили име за следващото си поколение продукти.

С пригоден JEDEC и добра първоначална продукция от страна на производителя Micron, от Nvidia може и да успеят да използват GDDR5X на своите хай-енд модели и това няма да е първият път, когато това се е случвало. От AMD към момента са единствените, които са приложили на практика GDDR4 и HBM.

Изтече снимка на Nvidia GTX 1080. Най-вероятно няма да използва HBM2 5

Липсата на HBM2 не е особено учудваща към този момент, имайки предвид, че той ще се появи в архитектурите на Nvidia GP100 и AMD Vega, които се очакват в периода Q4 2016-Q1 2017. Технологията HBM изисква изцяло нов и различен контролер на паметта, който няма нищо общо с този за GDDR5, и нито от Nvidia, нито от AMD биха искали да използват два различни контролера за едно и също GPU ядро, освен ако това не е абсолютно належащо. Много по-лесно ще е да си представим, че от Nvidia биха използвали смесица от GDDR5/GDDR5X, отколкото HBM2/GDDR5, като същото се отнася и за AMD.

Прочетете още:  Firefox вече има собствено криптирано proxy, което пази анонимността ви

Изтече снимка на Nvidia GTX 1080. Най-вероятно няма да използва HBM2 6

През последните десет години от Nvidia и AMD прилагаха различни технологии за паметта, за да могат да работят с новите им графични процесори. Не е нещо необикновено от двете компании да използват различни технологии относно паметта за различни продукти в последните години като DDR2, GDDR3 и GDDR5, всичките са намерили място в продуктовата линия.

0/5 (0 Reviews)