Изтекоха данни за видео картатите на Intel Xe (видео)

0
73
Изтекоха данни за видео картатите на Intel Xe (видео)

Нови изтекли данни показват плановете на Intel да се намесят на пазара на дискретни графични карти и компанията да се превърне в основен съперник на AMD и NVIDIA. Изтеклите слайдове са налични благодарение на WCCFtech, които са били презентирани на вътрешно затворено събитие, наречено „Xe Unleashed“. Те показват новата архитектура за графични карти „Xe“, които ще представляват няколко графични чипа на една платка.

Това не е нещо невиждано в света на компютрите и е пробвано няколко пъти без особен успех, защото на теория нещата изглеждат много добре, но на практика ползата от два, три или четири графични процесора, разположени на една платка, не е толкова осезаема, колкото би трябвало да бъде. С този проблем според Intel ще се справи именно архитектурата „Xe, която ще използва OneAPI.

Изтекоха данни за видео картатите на Intel Xe (видео) 5

От Intel възнамеряват всички графични чипове да бъдат свързани през цялото време, а на софтуерно ниво да комуникират помежду си посредством OneAPI, който ще осъществява връзката между чиповете и Direct3D слоя. По този начин най-вероятно ще се избегне нуждата разработчиците да пишат софтуера си с поддръжка за множество видео карти, защото OneAPI ще прави така, че видео картата да се представя като конвенционалните видео карти с един графичен процесор.

Следвайки разписанието на издаване на видео картите, първият модел се очаква да излезе на 31-и юни 2020-а година и ще носи наименованието „Xe 2“. След това следва „Xe 4“, която се очаква през 2021-а година, „Xe 6“ през 2022-а и „Xe 8“ през 2023-а. Както и сами вече се досетихте, цифрата в името показва броя на графичните процесори, които ще бъдат поместени върху една платка.

Изтекоха данни за видео картатите на Intel Xe (видео) 6

Има още един интересен момент при Xe видео картите на Intel – те ще се предлагат в две разновидности, стандартна, която е достатъчна за по-голямата част от производителите и turbo boost за ентусиастите като ще може да се прави ъпгрейд към по-бързия режим без нуждата да закупувате нова видео карта. Това ще става посредством (All-In-One) AIO модул, който ще позволява достигането на 2.7 GHz тактова честота и на двата графични чипа.

Прочетете още:  Дялът на Linux при десктопите продължава да расте

Този подход е добър както за потребителите, така и за Intel. По този начин на потребителите при нужда от по-високи скорости няма да се налага да закупуват нова видео карта, а просто ще правят ъпгрейд на вече закупената, което излиза по-евтино. За Intel този подход носи ползи от по-евтино производство.

Първата видео карта Intel Xe 2, която се очаква през 2020-а година ще бъде с доста впечатляващи характеристики. Тя ще използва 7-нанометров процес, ще има честота на ядрото от 1600MHz до 2718MHz, върхово представяне от 66.8TFLOP, 12288 стрийм процесора, 32GB 4D XPoint 8TB/s памет и TDP от 350W. Посочената цена е $699, което при тези характеристики лесно може да превърне Intel в лидер по отношение на съотношението цена-бързодействие.

Със сигурност навлизането на трети голям играч на пазара на видео карти ще предизвика интересни моменти и може да доведе до още по-голяма конкуренция, което ще доведе до нови технологии на по-ниски цени, от което ще печелят потребителите. Предстоят тестове на новите видео карти и ще бъде много интересно как те ще се представят спрямо моделите на NVIDIA и AMD.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments