k10temp драйвърът за AMD в Linux беше актуализиран за по-добро управление и анализ

0
61
AMD RYSEN

k10temp драйвърът за AMD в Linux беше актуализиран за по-добро управление и анализ на температурата и енергопотреблението.

Като един от проблемите с използването на AMD Ryzen процесори под Linux е забавената поддръжка от страна на AMD и невъзможността за засичане на Core Complex Die (CCD) температурите, ток и напрежение. От AMD не споделят нито код, нито документацията по въпроса с общността, което прави решаването на проблема трудна задача.

За щастие е наличен драйвърът k10temp, който беше актуализиран, за да се добави поддръжка за Zen 2 процесорите. Драйвърът k10temp за разлика от Zenpower е имплементиран в Linux ядрото, което го прави автоматично наличен за всички потребители.

По подобренията при k10temp работи HWMON разработчикът Guenter Roeck, който освен засичането на CCD температурите при AMD Zen 2 процесорите, е добавил и засичане на core/SoC тока и волтажа при Ryzen процесорите, включително и Zen 1. По този начин процесорите от Ryzen 3000 серията вече ще показват Isoc, Tdie, Vcore, VSoc,Tccd1, Tccd2, Icore и Tctl.

Сега k10temp драйвърът е подобрен допълнително и в своята версия 4 предоставя нормализиране на изчисленията на тока, но засега това все още зависи от указването на настройки за скалирането в конфигурационния файл на LM-Sensors. Добавена е и поддръжка за DebugFS за по-добър анализ и дебъгинг на различни процесори.

Поради липсата на каквато и да било помощ, документация, характеристики или код от страна на AMD, проблемът е трудно разрешим. В момента за повечето сензори не се знае къде е тяхното разположение в регистрите и затова се използват данните от DebugFS, които помагат за четенето на суровата (RAW) информация. Целта е да се открият повече сензори при различните процесори и по този начин да се коригира невярната информация, която дава системата за тях.

Прочетете още:  Canonical пускат собствена услуга за пачване на ядрото в реално време

Във версия 4 на k10temp още е добавено използването на bitops, докладване на температурата за всяко ядро, конвертиране за използването на devm_hwmon_device_register_with_info, различни други подобрения.

Ако всичко върви по план, драйвърът k10temp може да бъде имплементиран в Linux Kernel 5.6.

Повече можете да научите от този мейл лист.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments