Как да увеличим скоростта на връзката на безжичните Wi-Fi устройства чрез избор на правилен канал

0
67
Как да увеличим скоростта на връзката на безжичните Wi-Fi устройства чрез избор на правилен канал


Повечето потребители оставят настройките за избор на канал по подразбиране, но това не винаги е най-доброто решение. Ето как да изберем подходящ канал за добра скорост на безжичната връзка.

Въпреки че безжичните мрежи са позната отдавна технология и се използва вече над 15 години, в някои ситуации могат да възникнат проблеми със скоростта. Има различни причини за това и една от тях е начинът, по който е настроен рутерът ви. Други причини могат да бъдат отдалечеността на компютъра от рутера, дали живеете в къща или апартамент, качеството на самия рутер и силата на сигнала му и пр.

Ако някога сте се занимавали да погледнете настройките във вашия рутер, то най-вероятно ви е направило впечатление, че там има настройка за избор на различни канали. В повечето случаи тази опция е оставена на Auto, но много потребители сигурно са погледнали и са видели, че се предлагат множество канали и със сигурност са се зачудили защо са там, каква е идеята им и дали някои канали са по-бързи или по-бавни от другите.

Всъщност наистина някои от каналите са по-бързи от други. Това обаче не е задължително. За да разберете защо, ще ви обясним за интерференцията, 802.11 каналите и разликата между рутерите, които работят на честота 2.4GHz и тези с 5GHz Wi-Fi.

Въпреки че вече сме 2016-та година, по-голямата част от рутерите продължават да са от стария тип, който използва 2.4GHz. Още преди три години, през 2013-та бяха пуснати рутери, които поддържат стандарта 802.11ac и оперират с 5GHz Wi-Fi честота. Понеже старите рутери са съвместими с новите, по-евтините и стари устройства ще останат на служба още известно време.

Прочетете още:  NVIDIA 415.13 Beta Linux драйвърът излезе с множество подобрения

Всички версии на Wi-Fi a, b, g, n, включително и 802.11n, оперират в честотния диапазон между 2400 и 2500MHz. Тези 100MHz са разделени на 14 канала, като всеки от тях заема 20MHz. Както и сами можете да се досетите, 14 канала по 20MHz са доста повече от 100MHz, в които трябва да оперират и по този начин всеки един канал заема една част от каналите около него, като се застъпват минимум два канала, най-често четири. Това застъпване очевидно е проблем и в повечето случаи е причината за лошата ви връзка. Погледнете диаграмата и забележете какво застъпване има между различните канали:

0/5 (0 Reviews)