Към Ubuntu е отправено предложение за месечни ъпдейти на ключови компоненти

0
69
Ubuntu

Ново предложение към Canonical отправи дългогодишният разработчик на Ubuntu Bryan Quigley. Той предлага получаването на ъпдейти на месечна база за основни компоненти на Linux дистрибуцията като Mesa, GNOME, ядрото, systemd и пр.

Предложението е оправдано от гледна точка на целите, които се преследват с него, а именно по-голяма предвидимост, потребителите ще получават по-бързо новия софтуер, по-бързо получаване на мнения от потребителската маса за софтуерните продукти, по-лесен начин за потребителите на LTS изданията да бъдат с актуален софтуер, по-практично при някои случаи що се отнася до бизнеса и по-лесно откриване на проблеми, поради една особеност на предложението.

Интересното тук е, че Quigley предлага веднъж месечно да се актуализира само по един ключов компонент на Ubuntu, например Linux Kernel или mesa, но никога и двата, освен в случаите, когато двата пакета не са свързани и не изискват другия компонент.

Презложението може да бъде прегладано тук като можете да оставите и вашето мнение за него в Git.

Като още една причина, с която може да се аргументира предложението е значително опростяване на версиите и числата към тях. Разработчикът предлага за мсечните ъпдейти да се използва просто датата във формат 2017-12-26, а за LTS изданията следното обозначение:
18.04.0 LTS=18.0 LTS
18.04.1 LTS =18.1 LTS

Остава да видим какво ще е становището на Canonical за отправеното към тях предложение и дали ще го приемат.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Нов крипотвирус Bad Rabbit заплашва потребителите в цял свят