Кампанията на Purism приключва с над $2 млн. събрани средства

0
52
Librem 5

Кампанията за набиране на средства за първия свободен Linux телефон е повече от успешна.

Librem 5 – първият Linux телефон, който се грижи за вашата поверителност, има шанс да стане реалност.

Днес приключва кампанията за набиране на средства и до момента на написването на статията бяха събрани точно $2 062 564, което е 137.50% от първоначалната цел от $1 500 000, която беше премината преди 13 дни.

В началото изглеждаше, че кампанията няма да успее, но след подкрепата от големи организации като KDE и GNOME, средствата за създаване на сигурен и свободен от затворен софтуер телефон, започнаха да се увеличават със сигурен темп.

Очаква се телефонът да предлага криптирани разговори, да използа i.MX8M процесор, ще има криптирано изпращане на имейли и SMS-и, обажданията също ще бъдат криптирани, ще има VPN за браузване в интернет, поддръжка за 2G/3G/4G, GSM, UMTS или LTE мрежи, хардуерен kill switch, метален корпус, ще е с големина 5 инча, дисплеят ще е с висока резолюция и ще има мултифункционален порт. Една от ключовите възможности е способността за стартиране на HTML5 приложения в изолирана среда, което повишава сигурността до много високо ниво. Цената се очаква да бъде $599.

Трудната битка на Purism обаче тепърва започва. Със скромния бюджет от малко над $2 млн., те трябва да успеят там, където Ubuntu Mobile, Sailfish, OpenMoko, Firefox OS и други, не успяха. Ще е интересно да наблюдаваме проекта и как ще се развие той.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Съвсем скоро ще можем да контролираме целия си дом с Windows 10 (видео)