Kaspersky обвиняват Майкрософт за нелоялни практики

0
29


Компанията за кибер сигурност Kaspersky обвинява Майкрософт, че злоупотребяват с монополното си положение.

От Kaspersky считат, че Майкрософт злоупотребяват с монополното си положение и принуждават потребителите на Windows 10 да изоставят антивирусните решения от трети страни, в полза на Windows Defender.

Основателят Евгений Касперски обяснява в блога на компанията как от Майкрософт злоупотребяват и иска официално разследване срещу тях в Русия и Европейския съюз.

На първо място Касперски обяснява, че Windows 10 забранява антивирусен софтуер, който не е съвместим според критериите на Майкрософт при ъпдейтване на операционната система и замества този софтуер с Windows Defender.

И докато това изглежда логична стъпка, Касперски обяснява, че всъщност от Майкрософт дават едва една седмица на разработчиците за тестове и работа, за да направят версиите си съвместими по техните критерии. Това помага на Майкрософт да предлагат и натъпчат Windows Defender на все повече машини, обяснява Касперски.

Като друг проблем се посочва, че дори и разработчиците да са успели да направят своя антивирусен продукт съвместим, въпреки кратките срокове, Windows Defender регулярно се показва и окуражава потребителите да инсталират него и да премахнат антивирусния софтуер, който е инсталиран в момента.

Разработчиците на антивирусен софтуер трябва да се борят и с друго ограничение, което им е наложено от Майкрософт в Winbdows 10 – те вече нямат право да алармират потребителите за изтичащи лицензи в първите три дни след изтичането им. Нотификациите за това се показват само в Action Center, а там никой не ги вижда, смята Касперски.

„Това е голям проблем, защото тези три дни са важен период, през който потребителите търсят всякакви начини да удължат лицензите си. И ако потребителят не види съобщенията или забрави да обнови лиценза си, Майкрософт деактивират антивирусния му продукт и активират Windows Defender“, казва още Касперски.

Евгений Касперски също обяснява, че Windows Defender всъщност не е никак добър, за да бъде промотиран толкова агресивно от Майкрософт, като се позовава на различни тестове, които винаги го поставят в дъното на класациите.

Прочетете още:  Съдът реши, че от ФБР не са задължени да публикуват инструмента, с който кракнаха iPhone

„Работата е там, че Windows Defender е далеч от най-добрата защита, която можете да имате. Тъкмо обратното. Тенденцията е ясна – ако Майкрософт имат собствено приложение, те бавно, но сигурно прогонват независимите разработчици вън от Windows 10 екосистемата“, казва той.

От Kaspersky твърдят, че и други разработчици на антивирусни решения се оплакват от тези проблеми, но нямат куража да се опълчат публично, затова трябва да се сезират органите в Русия и Европейския съюз, които трябва да накарат Майкрософт да играе по правилата.

„Ние решихме да сезираме официалните институции в различни държави (включително Русия и Европейския съюз), с искане те да накарат Майкрософт да спре с нарушенията на лоялната конкуренция, а също така и да премахне последиците от тези нарушения. И по-точно:

– Да задължат Майкрософт да предоставя новите версии и ъпдейтите на Windows на незавизими разработчици в подходящо време и срок, така че те да имат времето да направят своя продукт съвместим.

– Ясно формулирано съобщение към потребителите, с което да се съобщава за несъвместим софтуер при ъпдейтване на Windows, както и препоръка към тях да инсталират съвместима версия след ъпгрейда.

– Винаги и изрично да питат потребителя за неговото одобрение за активирането на Windows Defender.“

Засега от Европейския съюз и от Майкрософт все още не са изявили становище по въпроса, но Русия се задейства светкавично и Федералната антимонополна служба е решила да стартира разследване срещу Майкрософт.

Те вече разследват обвиненията и обясняват, че Майкрософт нарушават различни точки от Федералния закон за конкуренцията в страната.

Законът забранява действия на монополисти, които водят до ограничения, забрана или елиминиране на конкуренцията, нарушавайки интересите на други хора или компании, както и на бизнес дейности и потребители.

Официалното становище на властите в Русия е, че ще разследват случая, защото те искат да дадат равен старт на всички компании, които правят бизнес в страната.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments