Kaspersky представи нова сигурна операционна система за IoT

0
43
Kaspersky представи нова сигурна операционна система за IoT


И докато Linux е почти навсякъде, дори и при Iot устройствата, от Kaspersky казват, че в тяхната операционна система няма и следа от него.

Изпълнителният директор на Kaspersky Lab Евгений Касперски казва, че тяхната нова операционна система KasperskyOS е създадена, за да повиши сигурността при индустриалните IoT и е създадена от нулата, като не са взаимствани компоненти от други операционни системи, включително и от Linux, както е при повечето IoT продукти.

Днес от компанията показаха и нов хардуер, който използва KasperskyOS. Той представлява layer-3 суич, който е произведен от руската компания Kraftway.

От Kaspersky обясняват, че новата операционна система е необходима за подсигуряване на индустриалните контролни системи (Industrial Control Systems – ICS) и IoT (Internet of Thing) устройствата. От компанията дават за пример атаките на ботнета Mirai и проблемите, които произтичат от тях, което показва нуждата от нова сигурна операционна система.

Операционната система KasperskyOS е предвидена да бъде използвана за приложения, които трябва да бъдат стартирани на малки, оптимизирани и сигурни платформи, включително IP камери, ICS суичове, IoT контролери, рутери.

При KasperskyOS е обърнато голямо внимание на сигурността и има изключително строга политика по сигурността и ще могат да се стартират само приложения, които преди това са описани изрично от потребителя. Също така политиката по сигурността предлага и избор за възпиране на експлойтване на различни типове IoT устройства.

„Всичко е писано от нулата. И предчувствайки вашия въпрос: не, няма и следа от Linux. Всички популярни операционни системи не са създадени с мисъл за сигурността, затова е по-просто и по-сигурно да започнеш от нулата, за да направиш всичко както трябва. Точно така и направихме“, казва Касперски.

Прочетете още:  Anniversary Update забавя Windows телефон на Acer

Според думите на Касперски проектът по създаването на KasperskyOS е на 14 години, но писането на кода е започнало по-скоро.

Изпълнителният директор се спира на две главни преимущества на новата операционна система на компанията – нейното микроядро и вградената система за сигурност.

Микроядрото дава възможност за различни модификации по операционната система, в зависимост от изискванията на конкретния клиент.

Вградената система за сигурност Kaspersky Security System представлява анти-малуер платформа, която позволява да се стартират само предварително подписани програми и също така е вградена във фърмуера на IoT устройствата.

„За да пробие подобна система на кракера ще му се наложи да разбие цифровия подпис, което преди излизането на квантовия компютър би било извънредно скъпо“, добълва Евгений Касперски.

0/5 (0 Reviews)