KDE анонсира своя амбициозен проект – отваря софтуерен магазин

0
35
KDE анонсира своя амбициозен проект - отваря софтуерен магазин


Софтуерният магазин носи името KDE Software Store, работи под лиценза AGPL и предлага теми, тапети, програми, емотикони и още много други.

Новият магазин замества услугите, които предлагаше openDesktop.org, който беше придобит от Blue Systems по-рано тази година. Кодът беше отворен под лиценза AGPL, а услугите на магазина ще се поддържат от PLING, дъщерна фирма на Blue Systems.

openDesktop.org беше основан през 2001-ва година и беше един от първите, които предлагаха подобна услуга, иновативен, дори повече, отколкото неговото време можеше да приеме. Платформата никога не е възнамерявала да бъде място за обмяна на приложения и въпреки това тя предлагаше на потребителите с KDE (и не само) различни програми и възможност на разработчиците да споделят своята работа с потребителите.

Въпреки това през годините openDesktop.org не се радваше на особена популярност, нямаше нови функции и не се предлагаха бинарни пакети. Сравнен с модерните магазини от този род, openDesktop.org просто не можеше да отговаря на нуждите и да се съревновава с тях.

През януари месец тази година (2016) Blue Systems придоби hive01 от Frank Karlitschek и рестартира проекта, като започна сериозна работа по него – съдържанието беше изчистено, сървърният бекенд беше заменен с по-модерно и надеждно решение и бяха обявени бъдещи планове.

Днес KDE анонсираха, че сорс кодът на новата услуга вече е отворен под AGPL лиценза, оправили са стар бъг в KDE software и сега разчитат на затворена уеб услуга. За сорс кода на тази услуга вече ще се грижат от KDE и активно ще го разработват.

Миграцията и освобождаването на кода е само първата стъпка. От KDE обещават, че ще търсят начин да предоставят на потребителите контейнерни програми в своя магазин, които да доведат до по-директна обмяна на софтуера от магазина. По този начин потребителят може да вземе продукта директно от разработчика, като посредниците отпадат, а това ще води до намаляване на времето за ъпдейти на продуктите.

Прочетете още:  Wine - новини и нови версии. Версия 3.0 RC1 е тук

В момента от KDE експериментират с различни контейнерни технологии като Snappy, AppImage и Flatpak. Трябва да се реши коя от тези технологии ще приляга най-добре на нуждите на магазина и потребителите, като трябва да се има предвид, че те всичките все още са в процес на разработка. Процес, в който от KDE са щастливи да участват.

Новият софтуерен магазин на KDE ще предлага лесен начин за дарения към разработчиците от страна на потребителите, така че те вече ще имат изчистен модел за приходи, когато публикуват своите приложения в магазина.

Новият KDE store предлага на потребителите и разработчиците повече свобода, дава модел за приходи на разработчиците, а на потребителите начин да им благодарят. Магазинът предлага интересни перспективи пред разпространението на софтуера в бъдеще. KDE store се надява да еволюира в модерна платформа, която ще предлага бинарни пакети.

Платформата вече предлага множество теми, икони, емотикони, различни Conky конфигурации, курсори за мишки, Kwin скриптове, тапети, теми за различни приложения и още много.

Софтуерният магазин може да бъде разгледан на store.kde.org.

0/5 (0 Reviews)