KDE Applications 19.08 са тук с множество подобрения за Konsole, Dolphin, Okular и др.

0
67
KDE Plasma

Излезе поредната версия на KDE Applications 19.08 за Linux, които идват с множество подобрения и поправки на бъгове.

В официален анонс KDE общността съобщава, че е щастлива да обяви поредното издание на KDE Applications 19.08, което продължава традицията за подобряване на KDE софтуера, който се предлага на потребителите.

Новите версии носят със себе си повече функции и подобрения, които увеличават използваемостта на предлагания софтуер Dolphin, Konsole, Kate, Okular и др. Целта на екипа е да осигури продуктивност на потребителите и да направи KDE софтуера още по-лесен и приятен за използване.

Новости при KDE Applications 19.08

Dolphin

Dolphin е файловият мениджър на KDE, който в новата версия вече може да бъде отворен от всяко едно място с клавишната комбинация Meta+E.

Налична е и функция, която намалява безпорядъка при отваряне на нови прозорци. Сега, ако Dolphin вече е отворен и дадено приложение изисква отварянето на друг прозорец в него, то той ще бъде отворен като нов таб в съществуващия вече отворен прозорец, вместо да се създава нов такъв.

Това поведение е включено по подразбиране, но ако потребителите желаят могат да го изключат.

Информационният панел, който по подразбиране е поместен вдясно от основния панел също получава някои подобрения. Например от него можете да  изберете авто възпроизвеждане на медийни файлове, когато ги осветите в основния панел и можете да изберете и копирате текста, който е показан в панела.

Ако искате да промените каква информация да показва информационния панел, вече можете да направите това от самия панел. При информационния панел също така са поправени някои бъгове.

KDE Applications 19.08

Okular

Разработчиците предоставят множество подобрения при анотациите в четеца на документи Okular. Подобрен е потребителският интерфейс на диалозите за конфигуриране на анотациите, в краищата на линейните анотации могат да се добавят различни визуални украшения, добавена е възможност за показване и скриване на всички анотации накуп.

Подобрена е поддръжката за файловия формат ePub, Okular вече не се срива при отварянето на повредени файлове с този формат, значително е подобрено бързодействието при работа с огромни ePub файлове, подобрени са границите на страниците, Marker инструментът получава подобрения при HiDPI и пр.

Okular annotation tool settings with the new Line end option

Gwenview

При софтуера за преглед на изображения Gwenview при KDE Applications 19.08 разработчиците са подобрили прегледа на миниатюри (thumbnails). Добавен е нов режим за понижено използване на ресурси „Low resource usage mode“, в който се зареждат миниатюри с ниска резолюция при наличието на такава.

Разработчиците обясняват, че този режим е доста по-бърз и използва ресурсите по-ефективно при преглед на JPG и RAW файлове.

В случаите, когато Gwenview не може да генерира преглед за изображение, се използва предварително зададена картинка, вместо да се използва генерираният преглед за миналото изображение. Решени са проблемите с показването на миниатюри при камерите на Sony и Canon.

Gwenview получава и ново меню, в което потребителите могат лесно да споделят снимки онлайн и коректно да се зареждат и показват отдалечени файлове с използването на KIO. Налични са и подобрения при показването на EXIF мета данните за RAW изображенията.

Прочетете още:  Излезе CentOS 8 1911
Gwenview new “Share” menu
Новото Share меню на Gwenvew.

Konsole

Като най-значима промяна в Konsole – терминала за KDE, разработчиците отбелязват подобренията при tiling функцията. Вече е възможно да разделите основното пространство както пожелаете – както вертикално, така и хоризонтално. Субпространствата също могат да бъдат разделени наново по начина, по който желае потребителят.

Добавена е и функция за влачене и пускане ва пространствата, което позволява на потребителите да подредят работното си място по начина, по който желаят. Прозорецът за настройки също получава подобрения и той вече е по-лесен за използване.

Kate

Текстовият редактор Kate получава поправки на три бъга. Функцията „Quick Open“ подрежда съдържанието по критерий най-често използвани и избира автоматично най-горния ред.

Kate отново извиква основния прозорец отпред, когато получава заявка за отваряне на нов документ от друго приложение. Поправен е и бъг в най-често отваряни документи („Recent documents“).

Spectacle

Приложението за заснемане на изображения от десктопа Spectacle също получава нови функции при KDE Applications 19.08. Този път главно е работено по функцията за забавено заснемане на скрийншот.

Когато заснемате снимка със забавяне, Spectacle вече ще показва оставащото време в името на прозореца, като тази информация също така е налична и в Task Manager. Забавеното заснемане получава и прогрес бар, така че потребителят през цялото време е информиран кога ще бъде заснето изображението.

Добавена е и много полезна функция при минимизиран Spectacle, ако потребителят го максимизира наново, той ще види, че “Take a new Screenshot” бутонът се е превърнал в „Cancel“. Освен това този бутон също има прогрес бар, което ви дава възможност да спрете обратното отброяване до заснемане на изображението.

Запазването на заснетите снимки също получава подобрения. При запазване на снимка Spectacle вече показва съобщение, то което позволява на потребителя да отвори самото изображение или папката, в която се намира то.

Kdenlive

Софтуерът за редактиране на видео Kdenlive получава нови комбинации за мишката и клавиатурата, което ще ви направи по-продуктивни. Например можете да промените скоростта на клип с Shift+Resize или да активирате режима за преглед в миниатюри (thumbnails) на видео клиповете държейки Shift и движейки мищката върху миниатюрата в project bin.

За улесняване на работата за потребители, които са използвали други приложения за редактиране на видео, разработчиците са се постарали да уеднаквят операциите в три стъпки по начин, по който те се извършват и при друг подобен софтуер.

Kdenlive

Kontact

Kontact получава Markdown поддръжка за композитора на имейли и еможи с Unicode цвят. Със съвместното използване с новата версия на KMail вашите електронни писма не само ще изглеждат по-добре, но и текстът ви ще е граматически издържан благодарение на интеграцията с коректори за грешки като LanguageTool и Grammalecte.

KDE Applications 19.08 са тук с множество подобрения за Konsole, Dolphin, Okular и др. 1

При планиране на събития в KMail те вече не биват изтривани след като сте отговорили и вече е възможно преместването на събитие от един календар в друг в редактора на събития KOrganizer.

KMail grammar checker integration

KAddressBook получава нова функция за изпращане на SMS съобщения към контактите посредством KDE Connect, което прави интеграцията между десктопа и мобилните устройства още по-добра.

Налични са още множество промени, които можете детайлно да разгледате тук.

0/5 (0 Reviews)