KDE Plasma 5.7 ще има нова библиотека за task manager, която ще поддържа Wayland

0
34
KDE Plasma 5.7 предлага Wayland подобрения


Изглежда, че разработчиците на KDE се стараят тяхната графична среда да работи наистина добре с Wayland заедно с X11.

Последната функционалност при Plasma-on-Wayland за KDE представлява task manager библиотека, която ще дойде с 5.7 изданието.

Новата библиотека е направена с цел да поддържа Wayland, а не остарелия X11. Старата библиотека зависи в много голяма степен от стария код на X11 и не поддържа концепцията за система с много прозорци.

При X11 всяко едно приложение има възможност да разбере за нещата, които се случват при всеки един прозорец. По същия начин таск мениджърът може да разбере, че е добавен или премахнат нов прозорец и може да инсталира филтър за събитията при промените в свойствата на този прозорец. Това е основният принцип на работата при таск мениджъра с Plasma и X11.

При Wayland обаче нещата са коренно различни. При него различните приложения не могат да видят прозорците на другите приложения и това важи и за таск мениджъра. Plasma не може да види какви прозорци са отворени в момента и съответно таск мениджърът ще е празен. Единствената програма, която знае за съществуващите отворени прозорци на различните приложения е самият композитор Wayland. Това и налага нуждата от новата библиотека, която е специално за Wayland.

Вече има планове за подобряване на кадо във версия 5.8, като ще бъде обърнато внимание и на сигурността. Освен новата библиотека в Plasma 5 също така са подобрени поведението и производителността, намаляване на използваното количество оперативна памет и изчидтване на основния код.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе GNOME 3.25.3