KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви

0
70
KDE Plasma

Нейт Греъм обяви поредните новости при Linux графичната среда KDE Plasma и ги определи като големи.

Той съобщава, че големи промени са в разработка и поне една от тях той смята, че ще бъде доста популярна и се надява, че ще бъде обявена следващата седмица. Дотогава ще трябва да се радваме на поднесените новости до момента. А ето и някои от тях.

Нови функции

 • При добавянето на поддръжка за Libinput драйвъра, се загуби функцията за местене на курсора с клавиатурата move your cursor with the keyboard. Сега тя е възстановена.

KDE Plasma libinput

 • KRunner вече може да работи с дробни числа

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 21

 • Налична е нова страница в системните настройки, която показва базова информация за системата. Ако потребителите искат по-подробна информация, ще могат да я намерят в KInfoCenter.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 22

 • Maximize и Size & Position правилата за KWin вече работят с Wayland.
 • KDE приложенията, които са с настройваеми ленти с инструменти вече предлагат добавянето на „expanding spacers„, които дават възможност например за разполагане на бутоните в дясната страна на лентата с инструменти.

Подобрения при потребителския интерфейс

 • Подобрен е дизайнът на System Settings Desktop Effects страницата за ефекти, поправени са някои проблеми като скролбарът се показва над бутоните, поява на section header и неконсистентен избор.

KDE Plasma System Settings Desktop Effects

 • Броят на уведомленията, които са получени от системата, показващи се под формата на число или цифра, вече изглежда по-добре.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 23

 • System Settings Boot Splash страницата от системните насторйки получава по-модерен изглед заедно с поправени различни проблеми.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 24

 • Контекстната Kickoff опция за премахване от любими Remove from Favorites получава по-подходяща икона.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 25

 • Energy страницата на Info Center вече използва по-акуратен израз за оставащото време на батерията – „Remaining energy“.
 • GTK3 диалозите за избиране (checkboxes) при натискане вече имат конкретен изглед за това състояние, унифицирано с изгледа при Qt и KDE приложенията.
 • Табовете в страниците System Settings Audio Volume и Window Decorations вече изглеждат по-добре с Breeze темата.
Прочетете още:  Secure Boot вече не е сигурен, Златният ключ е на разположение на всички

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 26

 • Иконите в прозореца за допълнителни настройки на правата сега използват активната тема за икони, респективно те изглеждат по добре с всички цветови схеми и при използването на HiDPI дисплеи.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 27

 • Boot Splash страницата от системните настройки получава модернизиран външен вид заедно с някои поправки на проблеми като коректно показване на миниатюри (thumbnails), коректно се осветява активната тема и изглежда добре при използването на fractional скалиращ фактор.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 28

Поправки на бъгове

При включването на друг дисплей сега той бива разширен или поставен в огледален режим (mirrored), а менюто за избиране не се появява безсмислено на вече включени монитори, плъгинът за речник на KRunner вече работи, вече няма презастъпване на границите при изброяване на компонентите при страниците System Settings Desktop Effects и Virtual Desktops.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 29

При активиране на нов профил Konsole вече прилага този профил към новия таб, вместо както досега да го прилага в текущия активен таб, вграденото отваряне на терминал в активната директория на Dolphin вече показва правилно промяната при стартиран процес, когато потребителят я смени във file view режим, групирането при Dolphin сега работи и с имена на кирилица.

KDE Plasma идва с подобрения при Wayland и други интересни новости. Вижте какви 30

Вече е възможно да напишете число в spinbox при System Settings Virtual Desktops страницата от системните настройки, при отварянето на background таб във файловия мениджър Dolphin и превключването към него фокусът е към прегледа на файловете, а не към полето за адреси.

За повече подробности официалния анонс може да бъде видян тук.

5/5 (1 Review)