Китай инсталира шпионски софтуер на телефоните на мюсюлманското малцинство

0
44
Китай инсталира шпионски софтуер на телефоните на мюсюлманското малцинство


Китайските власти насилствено инсталират шпионски софтуер (spyware) на телефоните на мюсюлманските граждани. Ако откажат ги грози арест.

Голяма част от мюсюлманското малцинство в Китай живее в региона Синдзян. Според [url=http://mashable.com/2017/07/21/china-spyware-xinjiang/“ rel=“nofollow]Mashable[/url] китайските власти карат насилствено гражданите от този регион да инсталират шпионски софтуер на смартфоните си, за да могат да ги следят за терористични дейности.

Мюсюлманите биват уведомени със съобщение по WeChat с инструкции как да инсталират приложението, а след това дори се извършва проверка дали то наистина е инсталирано.

Приложението се казва Jing Wang и към съобщението фигурира QR код, който трябва да бъде сканиран. Ако не го направят, гражданите са заплашени с арест до десет дни.

新疆各部手机检查安装净网卫士官方软件,短信通知十日内安装,临检发现没安装拘留十天,科技倒退,逼老百姓用老年机,什么叫禁锢,这种全面监控就是禁锢。回到长毛时代 pic.twitter.com/zUnLXc9tFA
— 即时中国大陆映像✊✊✊ (@o66071443) July 18, 2017

Веднъж инсталирано, приложението Jing Wang проверява MD5 сигнатурите на мултимедийните файлове на телефона, а след това получената информация бива сравнявана с база данни, състояща се от файлове, които са класифицирани като нелегални и свързани с тероризъм.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Linux дистрибуцията Fedora вече може да бъде стартирана и използвана на Chromebook