Китай се обърна срещу Microsoft за начина, по който пробутва Windows 10

0
38
Китай се обърна срещу Microsoft за начина


Microsoft са много близо до проблеми с Китай, защото милиони потребители се оплакват от начина, по който те искат всички да ъпгрейднат до Windows 10.

В материал от Ройтерс, където те цитират китайската информационна агенция Xinhua, се разкрива, че не по малко от 1 200 000 потребители са се оплакали от насилствената политика на Microsoft за инсталиране на Windows 10.

Китайски адвокати коментират, че Microsoft нарушават правата на своите потребители и искат по този начин да извлекат печалба от нежеланите ъпгрейди. Има голяма вероятност срещо Microsoft да бъде заведено дело.

Китай не са единствените, които са недоволни от агресивната политика на Microsoft в опитите си да натъпчат новата си операционна система на всеки потребител по всякакви начини, които сме описвали неведнъж. Последният писък на модата е попъп, в който няма избор за отказване на ъпгрейда, което не е нещо ново, но с разликата че няма бутон за затваряне или Х бутон, както също е известен.

Малко по-късно беше добавен бутон за затваряне, който обаче не прекратява ъпгрейда, а всъщност го потвърждава, което е в разрез дори със собствените обяснения на Microsoft от официалната им страница, където те пишат следното:

„The Close button on the title bar should have the same effect as the Cancel or Close button within the dialog box. Never give it the same effect as OK.“

В превод: Бутонът Close (затвори), който се намира в тайтъл бара има същия ефект като бутона Cancel (отмени) или бутона Close, в рамките на диалоговия прозорец. Никога не му придавайте значение на бутон ОК.

Прочетете още:  Майкрософт публикуваха Windows 10 кумулативните ъпдейти KB4338819, KB4338825, KB4338826. Вижте какво ново

Точно тук от Microsoft показват, че нямат намерение да се спрат пред нищо и никого. Това е нарушаване на собствените им правила и съвети към потребителите. Те ги съветват да не възприемат X бутона като ОК, но защо те го правят? На всичкото отгоре от Редмънд продължават да твърдят, че потребителят притежава пълен контрол върху своите ъпгрейди, което е очевидна лъжа. Милиони потребители са се оказали с инсталиран Windows 10, без да са искали това по никакъв начин.

В Китай обаче определено са докачливи на тема Microsoft и Windows и подобни spyware практики за ъпгрейдване могат да доведат големи проблеми за компанията.

През 2014-та година, когато Microsoft спря поддръжката на Windows XP, Китай поиска удължаване на срока за поддръжка, защото имат множество лицензи, които са закупени по-малко от 12 месеца преди поддръжката да спре. Тогава от Microsoft отказаха и Китай отвърнаха на удара със забрана за инсталиране на Windows 8 на правителствени машини и в администрацията. Освен това китайците организираха множество проверки на местни офиси на Microsoft, антитръстови разследвания и други различни обвинения.

От Microsoft този път трябва да внимават с Китай, а на нас ни остава да видим как ще процедират те, срещу държава, която няма никакво намерение да толерира мошеническите номера на софтуерния монополист.

0/5 (0 Reviews)