Китай започва да глобява за използването на VPN

0
36
Китай започва да глобява за използването на VPN

Китайското правителство започна да затяга мерките срещу потребителите, които използват VPN връзки, за да избегнат забраната за посещаване на интернет страници извън държавата. Тази забрана е известна като „Great Firewall of China“ и забранява на потребителите да посещават редица сайтове, а също така те не могат да използват VPN услуги, които не са одобрени от властите.

Тази забрана не важи само за частните лица. Тя важи и за различните международни компании, които също попадат под регулациите и трябва да се съобразяват с изискването като използват само лицензирани от правителството VPN слуги. Законът за тази забрана е въведен през далечната 1997-а година, но сега изглежда властите в Китай започват стриктното му изпълнение.

От Financial Times съобщават, че жител на градчето Шаогуан от провинцията Гуандун е бил глобен с една пета от средната му месечна заплата или $145. Жу Юнфенг е санкциониран за това, че е посещавал „чужд интернет“ без разрешение посредством известното в Китай Lantern VPN приложение.

Чарли Смит от Greatfire.org казва пред Financial Times:

През последните години китайските власти проправяха пътя за зтварянето на VPN услугите в Китай и намаляването на тяхното използване. До момента обаче рядко сме виждали обикновени потребители, използващи VPN да бъдат преследвани по този начин.“

Законът от 1997-а година беше изменен с нови регулации пре 2017-а, а промените целят цялостното затваряне на VPN услуги, които не са одобрени от властите в Китай. По този начин различни международни компании не могат да запазят важната търговска информация, която с която се налага да оперират при използването на интернет. От Financial Times съобщават, че на подобни компании дори е бил спрян доспътъп до интернет изцяло.

Прочетете още:  Подобряване на сигурността при при Linux Kernel 4.16: затяга се контролът на достъпа до /dev/mem/

От Apple също са се съобразили с изикванията и са премахнали 674 VPN приложения от App Store за Китай.

Дани, изнесени от Freedom House показват, че за 2018-а година минимум 30 милиона граждани на Китай са използвали VPN, преминавайки през Великата защитна стена на комунистическата страна. Броят на тези потребители е скачал значително при изборите в Тайван, която държава от Китай считат за своя територия.

0/5 (0 Reviews)