Компютрите ще стават по-скъпи през 2017-та година

0
37
Компютрите ще стават по-скъпи през 2017-та година


Въпреки свития пазар и все по-малкото потребители, обратно на логиката десктоп компютрите и лаптопите ще са по-скъпи през тази година.

Най-големият световен производител на компютри Lenovo очаква цените на компютрите да се повишат през тази година и като една от причините се посочва недостиг на компоненти.

Главният оперативен директор и корпоративен президент на Lenovo Gianfranco Lanci обясни на скорошна конференция на компанията, че в момента производителите на компютри изпитват проблеми с недостига на важни компоненти като батерии, дисплеи и памети, което ще доведе до повишение в цените на компютрите като цяло, независимо от техния вид – десктоп компютри, лаптопи или 2 в 1 устройства.

Като друга причина се посочва намаленото търсене и спадът на продажбите. През последната година производителите на компютри отбелязаха пореден спад в продажбите и изглежда, че тази тенденция ще се запази и в близко бъдеще. За да се справят с този проблем, производителите ще вдигнат цените, за да си осигурят предвидените печалби.

Последните данни на фирмата за пазарни анализи IDC разкриват, че продажбите на компютри в световен мащаб бележат спад до 70.2 милиона през последното четеримесечие на 2016-та година, което е спад с 1.5 пункта спрямо същия период на предходната година и тенденцията от предходните пет години се запазва.

Компютрите ще стават по-скъпи през 2017-та година 3

Според изнесените данни Lenovo продължават да са на върха с продадени 15.6 милиона устройства през четвъртото четеримесечие на 2016-та година, следвани от HP с 15.2 милиона продадени устройства. Dell са на трето място с 11 милиона продадени устройства за същия период.

ASUS отбелязват спад на продажбите с 11.3% и 5.1 милиона продадени устройства, а Apple бележат спад от 0.9% до 5.2 милиона продадени устройства.

Прочетете още:  Играта Counter-Strike: Global Offensive вече е безплатна. Става Battle Royale с Danger Zone

Засега е трудно да се прогнозира точно какви ще са увеличенията в цените на компютрите, но се предполага, че търговците ще започнат да вдигат цените още през пролетта.

0/5 (0 Reviews)