Краят на една епоха: Microsoft спира производството на Xbox 360

0
33
Краят на една епоха: Microsoft спира производството на Xbox 360


Минаха близо две години откакто Xbox One замести Xbox и от Microsoft най-накрая са готови да дръпнат щепсела на достопочтената си конзола.

Продажбите на старата платформа постоянно падаха в последно време и това беше ясно на всички, въпреки че от Microsoft отказваха да публикуват официарни данни.

Xbox 360 беше конзолата, която донесе на Microsoft статута на играч на пазара и намекна за заплаха над доминиращото положение на Sony с техните Playstation 3 и 4.

При настъпването на предпоследната генерация от конзоли Ken Kutaragi от Sony направи презрително изказване, с което искаше да покаже колко непревземаме е техният бастион, а когато беше попитан за цената, на която евентуално ще се продава конзолата, той отговори, че целта на Sony е да накара потребителите да желаят конзолата, че ще са готови да поработят още някой час, за да си я позволят, да почувстват, че я искат и да не се интересуват от нищо друго.

На E3 през 2006 Kutaragi заяви, че Xbox дори не се е появил на радара на Sony. Следващата генерация няма да започне, докато ние не кажем, заяви категорично той.

Това, което се случи обаче не беше очаквано от Sony. Докато амбициите на Microsoft при конзолите започнаха с Xbox, Xbox 360 беше конзолата, която навлезе твърдо на пазара и завоюва здрави позиции, като наложи и франчайз от хитове като Mass Effect, Halo, Gears Of War. В началото конзолата страдаше от доста позорен бъг, наречен Red Ring of Death, но той беше поправен и успя да изпълзи на повърхността.

Краят на една епоха: Microsoft спира производството на Xbox 360 3

През 2005-та година от Microsoft бяха решили да дадат на потребителите една добре балансирана конзола, на приемлива цена, докато от Sony взеха решение да използват екстремно мощен, но труден за програмиране процесор и скъп Blu-ray плейър, което доведе до много по-висока цена от тази на конзолата предлагана от Microsoft. През 2013-та година обаче Microsoft бяха тези, които предложиха напълно оборудвана конзола с допълнителни функции като Kinect, от което продажбите на Playstation 4 паднаха.

Прочетете още:  Излезе LibreOffice 5.4 със забележителни промени (видео)

Потребителите обаче се чудят какви ще са плановете на Microsoft за ъпгрейд на Xbox One, за да оправят проблемите с производителността, които той има още откакто е излязъл.

Xbox 360 конзолите, които са в заварено положение и все още са в продажба, ще бъдат поддържани до изтичане на техните гаранционни условия. Засега от Microsoft нямат планова да затварят сървърите Xbox Live, като се съобщава, че поне засега периферията, устройствата и игрите, които са за Xbox 360 ще продължат да функционират нормално.

0/5 (0 Reviews)