Криптовирусът TorrentLocker е все още тук и използва Tor, за да скрие резервни сървъри

0
27
Криптовирусът TorrentLocker е все още тук и използва Tor


Този криптовирус (ransomware) е известен още и с имената CryptoLocker и Crypt0L0cker и върлува вече две години в Мрежата.

Две години минаха, откакто този криптовирус беше забелязан за пръв път и анализиран от специалистите по сигурността, а това е много, като се има предвид, че много рядко някой се задържа повече от година, а повечето приключват със своята активност само няколко седмици след излизането си.

Това, което е интересно е, че според специалистите от ESET, TorrentLocker успява да направи това със съвсем малки промени по кода си и начините си на действие. Разработчиците по сигурността от базираната в Словакия компания, са забелязали някои промени при TorrentLocker, но в основата си това си е все същият криптовирус, който трови живота на потребителите вече две години.

Въпреки минималните промени, никой не е успял да спре криптовируса, защото той е написан изключително добре, има твърде малко недостатъци и използва много силно криптиране. Всичките файлове, които са заключени с TorrentLocker, биват криптирани първо с алгоритъма AES-256-CBC, а след това ключът, за дешифрирането се криптира с двойноключов RSA алгоритъм, като единият ключ остава на компютъра на жертвата, а другият се изпраща към сървърите на киберпрестъпниците.

Една от промените, които са забелязани при криптовируса TorrentLocker е начинът на управление на сървърите на киберпрестъпниците, обясняват от ESET. Връзките към тези сървъри са криптирани, но дори и тогава специалистите по сигурността ги проследяват и се обръщат към властите, които карат фирмите, които ги хостват да ги затварят.

За да избегне подобен сценарий и за да могат да бъдат сигурни, че жертвите с криптираните файлове ще си платят исканата сума като откуп за отключването, последните версии на TorrentLocker ransomware идват с няколко .onion адреса, които използват Tor мрежата и осигуряват връзка с уеб сайтове, с които да могат да се извършат плащанията на откупите, в случай, че основните сървъри паднат.

Прочетете още:  BioShock Infinite за Linux може да върви 23% по-бързо с новите пачове за RadeonSI

Освен използването на Tor мрежата TorrentLocker проверява и IP адреса на жертвата и според държавата, в която се намира, показва преведено на съответния език в страната съобщение за откупа. Криптовирусът използва различни съобщения на 22 езика.

Криптовирусът TorrentLocker е все още тук и използва Tor, за да скрие резервни сървъри 3

От ESET обясняват, че криптовирусът TorrentLocker се разпространява чрез спам, като се маскира като фактура за плащане на различни местни комании и се разпространява в държави като Чехия, Турция, Дания, Полша, Германия, Норвегия, Холандия, Италия, Швеция, Испания и Англия.

Любопитно е, че TorrentLocker ransomware е настроен да избягва държавите Русия, Украйна, Китай и най-интересното САЩ, които са основна цел за по-голямата част от криптовирусите.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments